Gratis toegang tot musea in Spanje op Internationale Museumdag

door admin
Internationale museumdag

De staatsmusea die vallen onder het Spaanse ministerie van Cultuur vieren vandaag de Internationale Museumdag en de Europese Museumnacht. Alle evenementen en activiteiten zijn gericht op het thema ‘Musea voor Onderwijs en Onderzoek’.

Deze jaarlijkse viering is wereldwijd erkend en in 1977 opgericht door de International Council of Museums (ICOM) in 1977. Met deze dag wil men de cruciale rol benadrukken die musea spelen in het onderwijs en de verspreiding van kennis.

De toegang tot alle 16 staatsmusea beheerd door het ministerie van Cultuur is vandaag gratis. Gedurende de week is er een breed scala aan activiteiten gepland voor alle leeftijden en interesses, waaronder workshops voor volwassenen, jongeren en kinderen, muziekoptredens, rondleidingen, interactief entertainment, conferenties en filmvertoningen.

Educatieve rol van musea

Het overkoepelende doel voor dit jaar is het benadrukken van de educatieve rol van musea, het bevorderen van kritisch denken en het verkennen van nieuwe ideeën. Bezoekers krijgen de unieke kans om museumarchieven te verkennen, deel te nemen aan nachtelijke rondleidingen en inzicht te krijgen in verschillende gebieden, zoals museologie, fotografie, archeologie en textieltechnieken.

Uitgelichte tentoonstellingen

Verschillende nieuw geopende tijdelijke tentoonstellingen vormen onderdeel van de festiviteiten:

 • “Convivium: Archeologie van het mediterrane dieet” in het Nationaal Archeologisch Museum, Madrid
 • “Chupas en parka’s. Rockers en Mods uit Brighton 1964” in het Museo Nacional de Antropología, Madrid.
 • “Reizen naar verf. Sorolla en geschilderde beeldhouwwerken” in het Nationaal Beeldhouwmuseum, Valladolid.

Voor een volledige lijst met evenementen en activiteiten worden bezoekers aangemoedigd de website van de staatsmusea te bezoeken.

Museumnacht

Gelijktijdig met de Internationale Museumdag openen tijdens de 20e Europese Museumnacht elf staatsmusea hun deuren ook ’s avonds. Toegang is dan ook gratis. De hoogtepunten zijn:

 • Nationaal Museum voor Onderwaterarcheologie ARQVA, Cartagena: een gezamenlijke muurschildering waar bezoekers hun sporen kunnen achterlaten
 • Nationaal Beeldenmuseum, Valladolid: avondconcerten met jazz-, swing- en zigeunermuziek van Manusser
 • Nationaal Museum en Onderzoekscentrum van Altamira, Santillana del Mar: activiteit ‘Altamira in zijn oorspronkelijke licht’, waarvoor vooraf reserveren vereist is
 • Nationaal Museum voor Romeinse Kunst, Mérida: historische recreaties die diepgaande inzichten bieden in het oude Romeinse leven
 • Nationaal Museum voor Keramiek en Weelderige Kunst ‘González Martí’, Valencia: Gedramatiseerde nachtelijke bezoeken
 • In Madrid zullen verschillende musea, waaronder het Nationaal Museum voor Antropologie, het Nationaal Museum voor Decoratieve Kunsten, het Cerralbo Museum, het Sorolla Museum en het Kledingmuseum, ’s nachts open zijn voor unieke ervaringen
 • Daarnaast zullen het Casa Cervantes Museum in Valladolid en het Sefardische Museum en het El Greco Museum in Toledo deelnemen met hun eigen speciale aanbiedingen.

Details over openingstijden en specifieke activiteiten vindt u hier.

Virtuele rondleidingen

Voor degenen die niet aanwezig kunnen zijn, heeft het ministerie van Cultuur voor alle 16 staatsmusea nieuwe virtuele rondleidingen gelanceerd. Met meer dan 46.000 foto’s in hoge resolutie bieden deze rondleidingen panoramische uitzichten van 360 graden, geannoteerde video’s, wetenschappelijke artikelen, geluidsdocumenten en gedetailleerde informatie over historische contexten en opmerkelijke figuren, waardoor een diepgaande digitale museumervaring wordt geboden.

Virtuele bezoekers hebben toegang tot deze rondleidingen vanaf de officiële website.

Deelnemende staatsmusea

 • Cartagena (Murcia): Nationaal Museum voor Onderwaterarcheologie. ARQVA
 • Madrid: Nationaal Archeologisch Museum, Het Kledingmuseum, Sorolla Museum, Cerralbo Museum, Nationaal Museum voor Decoratieve Kunsten, Nationaal Museum voor Romantiek, Museum van Amerika, Nationaal Museum voor Antropologie
 • Mérida (Extremadura): Nationaal Museum voor Romeinse Kunst
 • Santillana del Mar (Cantabrië): Altamira Nationaal Museum en Onderzoekscentrum
 • Toledo (Castilla-La Mancha): El Greco Museum, Sefardisch Museum
 • Valencia: Nationaal Museum voor Keramiek en Weelderige Kunst ‘González Martí’
 • Valladolid (Castilla y León): Nationaal Beeldhouwmuseum, Casa Cervantes Museum

Bezoek de officiële website van de staatsmusea voor meer informatie.

Dit vind je misschien ook leuk