Grootste rotonde van Spanje wordt natuurmonument

door admin
Grootste rotonde van Spanje wordt natuurmonument

De ‘Cerro Masatrigo’ is een bijna perfect kegelvormige heuvel in Esparragosa de Lares (Badajoz) met 883 inwoners. De heuvel is nu uitgeroepen tot Natuurmonument. De regering van Extremadura zet deze stap om het gebied en zijn natuurlijke waarden te behouden. Dat moet gebeuren in harmonie met traditioneel gebruik en de ontwikkeling van wetenschappelijke, culturele en toeristische activiteiten die compatibel zijn met de bescherming ervan.

Op de heuvel liggen twee wandelroutes, eentje leidt om de heuvel heen en de ander brengt je naar de top. Je kunt er ook fietsen. Vanwege de bijzondere vorm van de berg en de tot de verbeelding sprekende omgeving diende de rotonde als decor in reclames van verschillende automerken.

Unieke geologische formatie

Volgens het decreet gepubliceerd in het Officieel Staatsblad van Extremadura (DOE), is Cerro Masatrigo een unieke geologische formatie in Extremadura, een “bijna perfecte kegel” die door de wateren van de rivier de Zújar tot schiereiland is gevormd. De heuvel ligt op 528 meter boven zeeniveau en steekt 176 meter boven het wateroppervlak van het La Serena-reservoir uit. De top van de heuvel is bedekt met kwartsietmateriaal dat bestand is tegen erosie. Zijn geomorfologie is te danken aan continue erosieprocessen en zijn locatie naast een meander van de rivier Guadalemar waar deze in de rivier Zújar uitmondt.

Bouw stuwmeer

Tot de jaren ’80 van de vorige eeuw werd het gebied gebruikt voor schapenhouderij. De bouw van het La Serena-reservoir resulteerde in onteigening van het land door de Guadiana River Basin Confederation (CHG). Het water overstroomde de oude weg tussen Puebla de Alcocer en Cabeza del Buey. Dat leidde tot de bouw van een nieuwe weg, de EX-322, die van noord naar zuid loopt door de smalle landtong ten noorden van de heuvel, die deze volledig omcirkelt als een rotonde, om vervolgens via een brug het reservoir over te steken.

In de jaren ’90 heeft de CHG verschillende acties uitgevoerd op het oppervlak van de heuvel. Hieronder herbeplanting met pijnbomen, het openen van verschillende toegangswegen, het aanleggen van recreatiegebieden langs de weg en wandelpaden, routes en uitkijkpunten. Dit heeft geleid tot de huidige situatie van Cerro Masatrigo, een “geologisch en landschappelijk referentiepunt voor de regio’s La Siberia en La Serena”, aldus de regering van Extremadura.

Het gebied heeft een goed bewaard gebleven eikenbos. Verder staan er olijfbomen, wat kenmerkend is voor de potentiële vegetatie van eht gebied. Daartussen ligt een goed bewaard gebleven struik- en kruidlaag. 

Grootste rotonde van Spanje

De natuur in de omgeving van het plaatsje Esparragosa de Lares is prachtig en ligt in de provincie Badajoz in de regio Extremadura. De schoonheid die je omringt als je over de weg langs de heuvel, of liever gezegd: deze rotonde rijd, is moeilijk te omschrijven. Wel heeft die schoonheid ertoe geleid dat deze weg bovenaan staat op een unieke ranglijst van mooiste en grootste rotondes in Europa.

Extremadura

De regio Extremadura is relatief onbekend. Wie de moeite neemt er een kijkje te nemen zal niet teleurgesteld zijn. Het landschap is groots, wijds, glooiend, leeg en prachtig. Het plaatsje Esparragosa de Lares ligt ten oosten van de stad Mérida in een glooiend gebied vol weilanden met steen- en kurkeiken.

Dit vind je misschien ook leuk