Grote brand in Extremadura verwoest deel natuurgebied

door admin
Grote brand in Extremadura verwoest deel natuurgebied

Vrijdag hebben de noodteams hebben zo’n 700 inwoners van vier dorpen in de zone geëvacueerd vanwege de naderende vlammen. In de nacht van donderdag op vrijdag ging het om Robledillo de Gata (86 inwoners), Cadalso (414) en Descargamaría (106). Vrijdagochtend werd Ovejuela (77 vecinos) geëvacueerd. 

Brand aangestoken

De brand is vermoedelijk aangestoken en begon in de gemeente Pinofranqueado (Cáceres). De harde wind maakt het moeilijk om de vlammen onder controle te krijgen in een gebied dat dicht bebost is met pijnbomen.

Lees ook: Mogelijke natuurramp dreigt door grote bosbrand Spanje

De brand hoort nu al bij de meest verwoestende in de regio in de recente geschiedenis, samen met de brand in Valencia de Alcántara in de zomer van 2003 waarbij 12.000 hectare werden verwoest en die van 15.000 hectare in Las Villuercas in 2005.

Groot deel bijenteelt verwoest

De schade is van ver te zien en in de streek Las Hurdes hebben vlammen grote schade toegebracht aan de bijenteelt, een belangrijke sector voor veel van de gemeenten hier. “Tussen de 60% en 70% van de mensen in het verbrande gebied leeft van de bijenteelt”, zegt Moisés Hernández in Hoy.es, die bijenkasten heeft. “Het is erg moeilijk om te leven in een landelijk, achtergesteld gebied, ver van de steden, en als wat we hebben daarbovenop wordt verwoest door brand…”, meent de zakenman. “Dit is een totale ruïne”, vat hij samen.

Gisteravond zijn elf eenheden van de bosbrandenbestrijdingsdienst in Extremadura (Infoex), tien brandweerwagens, vijf technici en zes milieuagenten van Seprona aan de slag gegaan om deze brand te blussen. Alle inspanningen concentreren zich op zaterdag in het noordoosten van Ovejuela, waar het vuur wordt ingeschaald op gevaarniveau 2.

Vanaf de dageraad konden de blusvliegtuigen- en helikopters weer opstijgen. Verder zijn er 17 landeenheden actief, zoals zaterdagochtend werd gemeld door het ministerie van Landbouw, Plattelandsontwikkeling, Bevolking en Territorium van de Junta de Extremadura.

De brandweerlieden krijgen hulp van de nationale eenheid Brif, de militaire noodeenheid UME, eenheden uit Castilla-La Mancha en Castilla y León, Madrid en Andalusië. Ook hebben zich honderd brandweerlieden uit Portugal aangesloten. 

Volgens de eerste schatting van InfoEx heeft de brand al meer dan 8.500 hectare verwoest. Dit is een schatting, aangezien er binnen de omtrek talloze vegetatie-eilanden zijn die niet zijn verbrand.

“Degene die het deed, wist wat hij deed”

De president van de Junta de Extremadura, Guillermo Fernández Vara, benadrukte hoe moeilijk de brandweerlieden het hebben om het vuur te beheersen met windsnelheden van 60 kilometer per uur. “De dennen fungeren als benzinevaten. Degene die het deed [de brandstichter] wist wat hij deed, hoe hij het moest doen en wanneer hij het moest doen” door “een tijdstip te kiezen vlak voor het vallen van de avond”, waardoor het moeilijk was om “snel” te reageren.

Brand van zesde generatie?

La Vanguardia vroeg aan de president of het gaat om een brand van de zesde generatie waarbij een grote hoeveelheid energie vrijkomt en een continue luchtcirculatie, die het erg moeilijk maakt om te blussen. Vara reageerde dat “er vermoedelijk sprake van is geweest in een van de delen” en voegde toe dat zeer brandweerlieden met zeer veel ervaring hem hebben verteld dat ze “dingen hadden gezien die niet eerder hebben gezien in hun leven”.

Dit vind je misschien ook leuk