Grote brand tussen Castellón en Teruel nog steeds actief

door admin
Grote brand tussen Castellón en Teruel nog steeds actief

Nadat de vlammen al 2.000 hectare hebben verwoest, is de brand op de grens van de provincies Castellón en Teruel nog steeds actief. Twintig luchteenheden en dertig landmachten proberen op vrijdag het vuur te blussen.

De brand ontstond in Villanueva de Viver (Castellón). De evolutie van de vlammen is aan de linkerflank gunstig vanwege het draaien van de wind, maar het vuur aan de de zijde aan de Valenciaanse kant is moeilijk te stabiliseren, zo heeft Emergencias 112 de Aragón gemeld. Hier is het gebied lastiger te bereiken voor de bluseenheden.

Ongeveer 900 mensen zijn uit voorzorg uit de stedelijke centra van tien plaatsen in Castellón en Teruel geëvacueerd vanwege de aanwezigheid van rook en de nabijheid van de vlammen. In sommige gebieden heeft de bosbrand stroomuitval veroorzaakt.

Het voorlopige getroffen gebied ligt in twee autonome regio’s en beslaat ongeveer 2.000 hectare. Hiervan liggen ongeveer 800 in Aragón.

Uitzetting van duizend inwoners

Inwoners van de dorpskern van Villanueva de Viver mogen nog niet naar hun woningen terugkeren. Bronnen van de Guardia Civil melden dat het hier gaat om Fuente de Reina; Puebla de Arenoso; Montanejos; Aranuel; Montaan; Barrio Los Calpes (Puebla de Arenoso); en Los Cantos en La Monzona.

In Aragon is het dorp Olba ontruimd en verschillende boerderijen en gehuchten in de omgeving in San Agustín. De in totaal 250 geëvacueerde mensen zijn ondergebracht in horecagelegenheden en in particuliere woningen van familie en vrienden. 

Lees ook: Groep vrouwen met ezels bindt strijd aan tegen bosbranden in Spanje

In de plaats Montán werd een residentie voor ouderen en mensen met beperkte mobiliteit ontruimd met behulp van onder meer transferbussen en ambulances. 

Het ministerie van Volksgezondheid heeft een door het Rode Kruis beheerd veldhospitaal opgezet in het gemeentelijk sportcentrum van Segorbe. Hier kunnen 600 mensen terecht.  

“Zeer zorgwekkend”

De brand is ontstaan ​​in een ravijn met een grote bosmassa en omgeven door bossen met een hoge milieuwaarde. De burgemeester van Montanejos, Miguel Sandalinas, noemde op RNE de brand “zeer zorgwekkend”. De gemeente ligt namelijk in het invloedsgebied van het natuurpark Sierra de Espadan. Dit gebied is aantrekkelijk voor natuurtoerisme vanwege de vele bergroutes, de fraaie landschappen en de thermale baden. 

Afgesloten wegen

Drie wegen zijn afgesloten voor verkeer in de Valenciaanse Gemeenschap: CV 207 op kilometer 13 (Fuente la Reina) richting Villanueva de Viver; CV 208 bij kilometer 0 in beide richtingen; en CV 20 op kilometer 52 ter hoogte van Montanejos, richting Teruel. In Aragon blijft ook de weg A-232, die toegang geeft tot Olba, afgesloten.

“Zeer vraatzuchtige” evolutie 

President Ximo Puig van de regio Valencia zei donderdagavond in het brandcoördinatiecentrum dat het vuur in het begin “zeervraatzuchtig” was en zodoende in korte tijd een grote omtrek heeft bereikt van 800 tot 1.000 hectares gelegen tussen de provincies Castellón en Teruel. De bluseenheden werden geconfronteerd met hoge temperaturen en harde wind, wat hun werk bemoeilijkte. Het weerinstituut Aemet voorziet ongunstige omstandigheden bij het blussen van de brand vanwege de westenwind en de verwachte hoge temperaturen de komende dagen.

Deze ongunstige omstandigheden hebben ook tot de snelle ontwikkeling van het vuur bijgedragen zo relatief vroeg in het jaar. Donderdag om 15 uur waaide er een harde zuid- tot zuidwestenwind, was de luchtvochtigheid onder de 30% en lag de temperatuur rond 25ºC. 

Tegen twintig aangestoken branden in Cantabrië

Castellón is niet het enige gebied dat de afgelopen uren door vuur is getroffen. In Cantabrië zijn van de ene op de andere dag zo’n twintig brandstichtingen geregistreerd. Hiervan zijn er twaalf nog steeds actief. Die zijn verspreid over acht gemeenten in de regio. Het aantal branden dat tot nu toe in maart is veroorzaakt, loopt in deze autonome gemeenschap al op tot 180.

Lees ook: 2022 ergste jaar van de eeuw in Spanje als het gaat om bosbranden

Dit vind je misschien ook leuk