Grote hagelstenen en hevige storm teisteren dorp in provincie Malaga

door admin
Grote hagelstenen en hevige storm teisteren dorp in provincie Malaga

Inwoners maakten snel gebruik van hun mobiele apparaten om beelden vast te leggen, die vervolgens massaal werden gedeeld op sociale media. Naast de zeer intense regenval, waren er ook behoorlijk grote hagelstenen, volgens inwoners zo groot als euromunten.

Het Spaanse weerbureau Aemet had vooraf wel een gele waarschuwing uitgegeven voor dit soort verschijnselen. Tussen 14:00 en 21:00 uur kon de regio Antequera, waar Sierra de Yeguas zich bevindt, te maken krijgen met dergelijke extreme weersomstandigheden. De voorspelling bleek behoorlijk accuraat.

Ondergelopen straten en veiligheidsadviezen

De stromen water maakten het onmogelijk om het asfalt of de stoepen te zien, vooral in nauwe steegjes waar het water zich een weg baande. In reactie op de overstromingen heeft het stadhuis van Sierra de Yeguas de inwoners geadviseerd om de auto te laten staan en niet de weg op te gaan. Met name de route naar Fuente de Piedra werd afgeraden.

Vergelijkbare stormen in andere plaatsen

Ook in andere steden in Malaga, zoals Álora en Gaucín, ondervonden mensen rond dezelfde tijd de impact van de storm, zoals gerapporteerd door de Twitter-account @StormMálaga met beelden van Aemet.

Eerdere overstromingen in Constantina

Het incident doet denken aan een vergelijkbaar voorval in Constantina (Sevilla) waar de inwoners afgelopen nacht werden gewekt door een gigantische plensbui tussen twee en drie uur ’s ochtends. Ook daar waren er tal van problemen door overstromingen van straten en zelfs huizen vol modder. Een cafévloer kwam eveneens onder water te staan. Er viel ongeveer 60 liter regen in slechts 15 minuten, waardoor het rioleringssysteem de hoeveelheid water niet aankon.

Oproep voor waakzaamheid

Dit soort extreme weersomstandigheden legt de focus op de noodzaak van betere weersvoorspellingen en rampenplannen, vooral in gebieden die steeds vaker te maken krijgen met klimaatgerelateerde fenomenen. De lokale overheden roepen inwoners op om waakzaam te blijven en de veiligheidsinstructies strikt op te volgen.

Dit vind je misschien ook leuk