Grote verschillen in prijs voor kraanwater tussen gemeenten in Spanje

door admin
Grote verschillen in prijs voor kraanwater tussen gemeenten in Spanje

De Spaanse consumentenbond OCU vergeleek de jaarafrekening in 50 provinciehoofdsteden in Spanje, plus de steden Vigo, Gijón, Ceuta en Melilla. Bij een jaarverbruik van 175 m3 in een huishouden van 4 personen varieert het eindbedrag van 560 euro in Sevilla tot 157 euro in Palencia.

In Steden als Segovia, Cádiz, Palma, Alicante, Barcelona en Murcia is het water voor Spanje relatief duur met een jaarafrekening variërend van 411 euro tot 552 euro. Voor een kubieke meter water betaal je hier dus een bedrag tussen 2,3 euro en 3,2 euro. Het water is in die steden meer dan twee keer zo duur als in San Sebastián, Ávila, Lugo en León waar een kuub water ongeveer 1,10 euro kost. In Guadalajara, Ourense en Palencia betaal  je voor dezelfde hoeveelheid zelfs minder dan een euro.

Geen financiële prikkel voor waterbesparing

De Spaanse consumentenbond heeft geen verklaring voor de verschillen in prijs. Waar kosten voor de levering van water hoger zijn, liggen ook de kosten voor bijvoorbeeld waterzuivering hoger. Daarnaast betaal je in de ene plaats voor een watermeter en in de andere niet.

De consumentenbond wijst ook op een gebrek aan tariefmaatregelen om het waterverbruik te minderen. Opvallend in een land waar water zo schaars is als in Spanje. In plaatsen als Gerona, Málaga en Barcelona wordt het water flink duurder naarmate je meer gebruikt. Veel andere plaatsen maken echter geen verschil in prijs of hanteren zo’n hoge vaste kosten dat de prijs voor verbruik niet veel verschil maakt. In Madrid, Bilbao, Valencia en veel andere steden wordt water juist goedkoper wanneer je meer gebruikt.

Spaans kraanwater is een van de goedkoopste in Europa

Ondanks de grote prijsverschillen binnen Spanje, is de gemiddelde prijs laag in vergelijking met andere Europese landen. Het kraanwater in Spanje is goed en het is goedkoop. Voor een kubieke meter kraanwater betaal je gemiddeld slechts 1,88 euro. Alleen in Cyprus, Portugal en Roemenië is kraanwater goedkoper.

In Denemarken is water het duurst met 9,32 euro voor een kuub water en in Nederland betaal je gemiddeld 5,47 euro. Dat blijkt uit een studie van de Europese federatie van waterbedrijven EurEau. In die studie worden de prijzen vergeleken en wordt gekekennaar hoe levering van schoon drinkwater is geregeld in 29 Europese landen.

Dit vind je misschien ook leuk