Guardia Civil zoekt tussen olijfbomen de lichamen van 2 dagloners in Jaén

door admin
Guardia Civil zoekt tussen olijfbomen de lichamen van 2 dagloners in Jaén

Agenten van de Centrale Operationele Eenheid (UCO) van de Guardia Civil inspecteerden de olijfboerderij van 7.000 vierkante meter in Villanueva del Arzobispo (Jaén). De boerderij is eigendom van de olijfhandelaar. Tegen hem loopt een onderzoek wegens de verdwijning van twee Afrikaanse seizoenarbeiders in 2013 en 2021. Op dat moment werkten zij voor de man, aldus bronnen van Caso Abierto, het kanaal voor open politiezaken van Prensa Ibérica. 

Tidiany en Ibrahima

Volgens deze bronnen richt het onderzoek zich op het vinden van de lichamen van de Malinees Tidiany Coulibaly en de Senegalees Ibrahima Diouf. De onderzoekers kamden het terrein uit met een georadar en met de hulp van speurhonden gespecialiseerd in het opsporen van bloed en andere biologische resten.

Verdwenen na ruzie met werkgever

Het is de eerste keer dat de UCO deze olijfgaard doorzoekt, gelegen op amper 15 kilometer van het huis in Villacarrillo waar, acht jaar na elkaar, het spoor van de twee dagloners verloren ging nadat beiden ruzie hadden gemaakt met hun werkgever, Ginés Vicente. De verschrikkelijke werkomstandigheden waren de reden voor de ruzies. 

Bekijk ook: Dood dagloner zet schijnwerper op kwetsbaarheid van migranten in Spanje

Dit is een belangrijke zoektocht voor het onderzoek, want noch Tidiany noch Ibrahima hebben ooit bij ‘La Moratilla’ gewerkt, dus als er biologische resten worden gevonden, zou de werkgever de ontdekking moeten verklaren, aldus dezelfde bronnen. En ondanks dat Tidiany nooit op ‘La Moratilla’ heeft gewerkt, hebben de onderzoekers bijna negen jaar geleden, in januari 2014, op die boerderij wel zijn oorkappen gevonden. Ook vond de speurhond van de Guardia Civil biologische resten van een jonge Malinese vrouw in een olijfboom in de buurt van de plaats waar ze de oorkappen van de vermiste Tidiany vonden. 

Olijfboer is hoofdverdachte

Dit nieuwe onderzoek maakt deel uit van de procedure die de UCO en de rechtbank van instructie 1 van Villacarrillo sinds september voeren en waarin de hoofdverdachte nog steeds Ginés Vicente is, die al voor de rechter stond op beschuldiging van ontvoering en het laten verdwijnen van Tidiany Coulibaly in 2013. 

Bekijk ook: Einde aan sloppenwijken voor seizoensarbeiders in Spaanse aardbeienteelt

Hij werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar werd wel veroordeeld voor het uitbuiten van verschillende immigranten. Volgens het vonnis misleidde en misbruikte hij hen. Hij maakte misbruik van het feit dat zij buitenlandse immigranten waren, sommigen van hen zonder papieren en onvoldoende Spaans spraken. De man werd ook veroordeeld voor belemmering van de rechtsgang.

Ook op andere plaatsen is gezocht

De Guardia Civil heeft twee maanden lang verschillende eigendommen van de zakenman doorzocht op zoek naar de lichamen van Ibrahima en Tidiany. Zo doorzochten de agenten afgelopen september een andere boerderij van de werkgever die bekend staat als ‘El Molinillo’ en waar de twee seizoenarbeiders wel hebben gewerkt om olijven te plukken.

De dienst Criminalistiek van de Guardia Civil heeft ook een garage grondig doorzocht waar, volgens de onderzoeken, het spoor van Ibrahima verloren is gegaan. Bovendien hebben ze met een georradar gezocht in het huis waar de immigranten verbleven en in een put op de binnenplaats van dat huis.

Agenten van de Groep Speciale Onderwateractiviteiten van de Guardia Civil hebben op 3 november ook enkele natuurlijke poelen in Mogón (Jaén) geïnspecteerd, waarbij vier duikers met een metaaldetector centimeter voor centimeter over de bodem van de modder zijn gegaan. Zonder resultaat.

Dit vind je misschien ook leuk