Handlingdiensten op Spaanse luchthavens willen begin december staken

door admin
Handlingdiensten op Spaanse luchthavens willen begin december staken

De eerste is Día de la Constitución op woensdag 6 december en de tweede is het hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria op vrijdag 8 december. De De UGT (Unión General de Trabajadores) heeft de staking gepland als protest tegen de situatie die is ontstaan na de uitslag van de aanbesteding voor deze diensten. De exacte datum van de staking moet nog worden vastgesteld, maar de actie zal doorgaan totdat de betrokken partijen “hun verantwoordelijkheden nemen”.

Arbeidsstabiliteit

Het conflict draait om onzekerheid over arbeidsstabiliteit in de sector. Volgens UGT heeft AENA geen duidelijke en concrete toezeggingen gedaan over hoe om te gaan met schendingen van de arbeidsovereenkomst. De vakbond beschuldigt AENA ervan slechts een “beheerder van toewijzingen” te zijn, zonder actie te ondernemen tegen bedrijven die de overeenkomst niet naleven.

Schendingen van arbeidsvoorwaarden

In de afgelopen zeven jaar hebben zich volgens UGT verschillende schendingen van arbeidsvoorwaarden voorgedaan bij “alle bedrijven”. Dit heeft geleid tot duizenden rechtszaken, collectieve conflicten en stakingsoproepen. Bovendien zijn er licenties toegekend aan bedrijven die al in strijd handelden met de arbeidsovereenkomst. De vakbond benadrukt dat AENA geen sanctie- of uitsluitingsmechanismen heeft opgenomen voor bedrijven die zich niet aan hun verplichtingen houden, waarmee AENA zich onttrekt aan zijn verantwoordelijkheid als publieke promotor ten aanzien van de werknemers.

Verstoringen voor reizigers van en naar Spanje

Deze aangekondigde staking kan aanzienlijke verstoringen veroorzaken voor reizigers die van en naar Spanje vliegen tijdens de drukke decemberperiode. De actie onderstreept de voortdurende spanningen tussen arbeidsorganisaties en luchtvaartbeheerders over arbeidsvoorwaarden en naleving van overeenkomsten. De vakbond heeft kritiek op het huidige aanbestedingssysteem en het toezicht door AENA op naleving van arbeidsvoorwaarden door contractanten. AENA staat dus nu voor een uitdaging om een oplossing te vinden die zowel de belangen van de werknemers als de continuïteit van de luchthavendiensten waarborgt. 

Over AENA

AENA (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea), is de Spaanse nationale luchthavenexploitant en luchtverkeersleider. Het is een van de grootste luchthavenbeheerders ter wereld. Het beheert 46 luchthavens en 2 heliports in Spanje, inclusief grote internationale knooppunten zoals Madrid-Barajas en Barcelona El Prat. AENA is verantwoordelijk voor de planning, aanleg en onderhoud van de luchthaveninfrastructuur, het beheer van de luchtvaartnavigatiediensten en de coördinatie van de luchthavenbeveiliging.

Het bedrijf is in 2010 geprivatiseerd en een deel van zijn aandelen is verhandeld op de beurs. AENA speelt een cruciale rol in het ondersteunen van het toerisme en de economie in Spanje, een land dat sterk afhankelijk is van de luchtvaartindustrie voor zijn connectiviteit met de rest van de wereld.

Lees ook: Nieuw recordaantal passagiers op Spaanse luchthavens in september 

Dit vind je misschien ook leuk