Helft van verkochten huizen op Canarische Eilanden naar buitenlanders

door admin
Helft van verkochten huizen op Canarische Eilanden naar buitenlanders

De helft van alle huizen die vorig jaar werden verkocht op de Canarische Eilanden ging naar een koper van buiten Spanje. Daarmee lijkt de archipel een ideale bestemming te zijn geworden voor mensen die op zoek zijn naar een tweede verblijf en om te investeren.

Dit blijkt uit een rapport dat op Antena 3 werd gepubliceerd en dat is gebaseerd op gegevens van de Algemene Raad van Notarissen en het Spaanse bureau voor de statistiek INE. Een van de conclusies uit het rapport luidt dat het profiel van mensen die huizen kopen op de Canarische Eilanden is veranderd. In plaats van gepensioneerden zijn het nu jonge gezinnen die investeren in een Spaanse regio met een gunstig klimaat het hele jaar door.

In totaal werden  alleen al tussen juli en september1.132 transacties gesloten door buitenlanders die in spanje wonen. Dat is 43,2% meer dan de 790 geregistreerd door het ministerie in het derde kwartaal van 2021. Niet-ingezeten buitenlanders in Spanje sloten 1.676 verkopen. Dat komt neer op een stijging van 52,6% ten ozpichte van het derde kwartaal van 2021.

Prijsstijging

In Spanje zijn na drie opeenvolgende jaren van prijsdalingen de prijzen met amper 4% gestegen, stelt Idealista. Al wijzen andere bronnen op een hogere prijsstijging. Door de stijging van de rente en de inflatie zal een groot deel van de koopvraag verschuiven naar huurwoningen. Hierdoor komen naar verwachting de huurprijzen nog meer onder druk te staan.

Wellicht lichte neerwaartse correctie van prijzen in 2023

Door de effecten van inflatie en de stijging van de tarieven zullen veel kopers niet kunnen kopen en daarom is het mogelijk dat in 2023 een daling van het aantal transacties en misschien een lichte neerwaartse correctie van de huizenprijzen zichtbaar wordt, aldus experts tegen vastgoedportaal Idealista. 

Internationale portefeuilles

De prijs van woningen in Spanje concurreert goed in vergelijking met andere Europese landen. Bovendien heeft Spanje een gunstig klimaat en veel te bieden op het gebied van cultuur. Dat zijn sleutelelementen om grote internationale portefeuilles naar Spanje te trekken, volgens dezelfde experts. 

Kustgemeenschappen en eilanden populairst onder buitenlanders

Het aantal buitenlandse kopers is dan ook het grootst in bepaalde kustgemeenschappen en eilandengroepen. Volgens cijfers van de eigendomsregisters waren de Balearen, de Canarische Eilanden, de Valenciaanse Gemeenschap, de regio Murcia en Andalusië de gebieden met de meeste verkopen aan buitenlanders.

Een makelaar op Tenerife vertelt tegen Antena 3 dat kopers vorig jaar vooral Duitsers, Litouwers, Polen zelfs Kroaten waren met geld tijdens de pandemie opgespaard. “De mooie huizen gaan als warme broodjes en er zijn al wachtlijsten”. De markt vraagt om nieuwbouw, zo klinkt het.

Dit vind je misschien ook leuk