Herfst aangekomen in deel van Spanje met DANA en storm

door admin
Herfst aangekomen in deel van Spanje met DANA en storm

Op woensdag bracht de Spaanse weerdienst het Aemet de voorspelling naar buiten. Het Aemet verwacht storm en hevige regenval voor donderdag en vrijdag. Een DANA, een geïsoleerde depressie in de hogere luchtlagen, bevindt zich momenteel tussen de Balearen en Algerije. Vooral op de Balearen zal het donderdag en vrijdag behoorlijk regenen. Op donderdag zullen, dankzij de aanvoer van koud lucht, ook de temperaturen tegen het weekend een stuk lager uitvallen dan normaal voor de tijd van het jaar.

Regen trekt na vrijdag richting noordoost Spanje

Vanaf vrijdag en op zaterdag beperkt de regen zich niet tot de Balearen maar trekt deze ook richting het noordoosten van Spanje. Hierdoor wordt in het weekend ook behoorlijk wat regen voorspeld in Catalonië en de andere noordelijke regio’s van Spanje.

Deze DANA zal helpen om de lucht voor een deel te klaren. Vooral het zuiden van Spanje had de afgelopen dagen te maken met de bekende ‘calima’, de aanwezigheid van Saharazand waardoor de lucht behoorlijk stoffig is en er ‘modderregen’ ontstaat bij neerslag.

Spaanse weerdienst geeft weeralarmen af in verband met hevige regen

Vanwege de DANA die over de Balearen en noordoost Spanje trekt, heeft het Aemet op donderdag en vrijdag code geel en oranje afgegeven voor de regio’s Murcia, Valencia en de Balearen. Dit vanwege hevige regenval en storm.

Ondanks een tijdelijke daling van de temperatuur op de Balearen is het nog altijd 1,5 tot 3 graden warmer dan normaal in het Middellandse Zeegebied. Dit fenomeen zorgt ervoor dat de kracht van de storm wordt aangewakkerd omdat er door hogere temperaturen sprake is van meer waterdamp.

Dit vind je misschien ook leuk