Het is lastig raften in opdrogende rivieren

door admin
Het is lastig raften in opdrogende rivieren

In het noordwesten van Spanje hebben vertegenwoordigers uit de sector de Hydrografische Confederatie van de Ebro-rivier gevraagd om te zorgen voor minimale waterniveaus. Die hebben ze nodig om tijdens de piekmaanden in het vakantieseizoen nog te kunnen werken. “De situatie is dramatisch”, zegt Inés Dewulf, de voorzitter van de Aragonese Vereniging van Sport Toerisme Bedrijven. 

We schreven hier eerder al over de droogte in Catalonië. Die heeft er ook toe geleid dat het waterniveau in drie stuwmeren zo laag is dat ze niet meer door blusvliegtuigen gebruikt kunnen worden om water te halen in geval van bosbranden in de omgeving. 

‘Dit seizoen al verloren’

De sector is belangrijk, met 50 bedrijven, 1.500 directe werknemers, 180.000 activiteiten in het afgelopen jaar en een omzet van 15 miljoen euro. Op het stuwmeer van Canelles hebben gidsen al lang geleden afgezien van watersportactiviteiten. In andere, zoals Mediano, weten ze ook dat er niet gewerkt kan worden. “Sommige bedrijven beschouwen dit seizoen al als verloren”, zegt Dewulf in Heraldo.es.

Wat betreft wildwateractiviteiten, zal het varen met kajaks en raften afhankelijk zijn van overeenkomsten met de hydro-elektrische bedrijven en de Hydrografische Confederatie. De waterreserves in sommige rivieren liggen nu al op een niveau dat “gebruikelijk is voor midden juli”. Ook canyoning zal worden beïnvloed, voegt ze toe.

Dankbaar

Dewulf geeft aan zeer dankbaar te zijn dat de hydrografische Confederatie rekening wil houden met toeristische activiteiten in het stroombeheer in deze tijden van crisis. Ze twijfelt er echter niet aan dat er “beperkingen en aanpassingen” zullen volgen die de ontwikkeling van avontuurlijke activiteiten kunnen verhinderen, vooral rond wildwaterrivieren. Hieronder de bovenloop van de Ebro, de rivieren Gallego, Esera, Noguera-Pallaresa en Noguera-Ribagorzana. Kalmer water is te vinden in de stuwmeren van Mediano, El Grado of Linsoles.

De situatie is volgens Dewulff niet te vergelijken met de gevolgen voor de primaire sector. “Maar ook wij bieden werk aan veel mensen, genereren welvaart en stimuleren de plattelandsgebieden en het lokale toerisme”.

De voorzitter van de Hydrografische Confederatie, Dolores Pascual, wees eveneens naar de recreatieve sector als een van de sectoren die zal lijden onder de droogte. Pascual legde daarbij de nadruk op werkgelegenheid in de dorpen die in deze situatie ook onder druk komt te staan. 

Op zoek naar consensus

Er zijn diverse gesprekken gevoerd over het onderwerp met de waterkrachtcentrales die de situatie in de rivieren en reservoirs nog enigszins kunnen beïnvloeden. Het werk van Dewulff is – zo geeft ze zelf aan – van cruciaal belang geweest “door bruggen te slaan tussen vakbonden voor irrigatie, waterkrachtcentrales, industrieel gebruik…” en door een consensus te zoeken die de toeristische activiteit zoveel mogelijk garandeert, “zij het met hoge beperkingen vanwege de ernst van de de droogte”.

Dit vind je misschien ook leuk