Het kleinste raam ter wereld kun je zien in Spanje

door admin
Het kleinste raam ter wereld kun je zien in Spanje

Dit raampje bevindt zich aan de Sillería-straat 6, om precies te zijn in de muur van de Casón de Los López, een groot pand dat dateert uit de 16e eeuw en in 1973 werd gerestaureerd. Het micro-raampje heeft het formaat van een sigarettenpakje en is niet groter dan de handpalm van een volwassene.

Verschillende verhalen over de functie van het kleine raam doen de ronde. Eentje vertelt dat het bekend staat als “La Ventana del Sol” of “La Ventante de la Luna” omdat de adellijke familie die er destijds woonde er de zonsopgang en de zonsondergang door konden zien. Het stond symbool voor het verstrijken van de tijd en de vergankelijkheid van het leven. 

Volgens een andere interpretatie zou het raam gediend hebben om de buren te bespioneren en de bewoners meer informatie te geven over de roddels van de stad.  

Tot slot is er nog een versie die de beroemde schrijver Miguel de Cervantes erin betrekt. Toen met het aanbreken van de 16e eeuw Toledo zijn status als hoofdstad van Spanje verloor, braken moeilijke tijden aan. Slechts één restaurant, El Casón de los López, bleef goed lopen. De herberg zou regelmatig zijn bezocht door de schrijver van het beroemdste boek van Spanje over Don Quichot, op zijn reizen van Madrid naar Andalusië.

Het pand diende eeuwenlang als herberg en restaurant maar is momenteel gesloten. De gemeente wil renovatiewerkzaamheden uitvoeren en op dit moment is er geen uitbater. 

Toeristische attractie 

Tegenwoordig is het raam een ​​populaire toeristische attractie in Toledo. Gidsen leiden bezoekers erlangs tijdens hun stadswandelingen. Het raampje staat symbool voor het rijke verleden van de stad vol met middeleeuwse arabische, joodse en christelijke monumenten. Aan de voet van het middeleeuwse raam staat een inscriptie die zich vertaalt naar: “Dank u, Allah.” Anderen beweren dat het woord Talaytula is geschreven, de voormalige Arabische naam van de stad.

Wereldrecord of niet?

Al brengen verschillende bronnen het nieuws dat het gaat om het kleinste raampje ter wereld en ook als zodanig is erkend door Guinness World Records, dat feit hebben wij nergens kunnen verifiëren. Al zal het niet eenvoudig zijn nog kleinere raampjes te vinden in Spanje. Weet je er eentje? Stuur ons dan een mailtje naar redactie@inspanje.nl.

Dit vind je misschien ook leuk