Het Patiofestival in Córdoba begint weer

door admin
Het Patiofestival in Córdoba begint weer

Normaal krijg je ze tijdens een bezoek aan de stad Córdoba niet te zien: de fraaie binnenplaatsen die achter vrijwel elke antieke deur in de oude binnenstad te vinden zijn. Slechts een kleine twee weken per jaar openen de bewoners ze voor bezoekers.

Die twee weken gaan dinsdag 2 mei van start en duren tot 14 mei. Dan is het weer tijd voor het ‘Festival de los patios, rejas y balcones’. Gedurende die periode verandert Córdoba in een kleurrijke bloemenzee en laten buurtverenigingen en broederschappen zien wie de mooiste patio van de stad kan creëren. De patio’s zijn namelijk het symbool van de stad en worden volledig gedecoreerd met bloemen en andere items. Bewoners zijn trots op hun verborgen paradijsjes en laten bezoekers graag hun pareltjes zien.

Prachtige inkijkjes 

Sommige patio’s zijn zo volgepakt met bloemen dat het lastig is om te bewegen, terwijl andere binnenplaatsen wat ruimer van opzet zijn. Overal zijn honderden soorten bloemen en planten te bewonderen en bewoners geven enthousiast uitleg over hun huis en de patio. Zelfs de privévertrekken van de Cordobesen zijn te bewonderen en bieden prachtige inkijkjes in oude keukens en woonvertrekken met kleurrijke kussens.

Oudste patio’s van de stad

De oudste patio’s van de stad zijn te vinden in de Judería, Santa Marina, San Augustin en Santo Basilio. Elke buurt heeft zijn eigen typische kenmerken. In de Judería zijn bijvoorbeeld veel sinaasappelboompjes te vinden en in barrio San Andrés voeren viooltjes in verschillende kleuren de boventoon naast begonia’s en geraniums.

Elke patio ademt een unieke sfeer uit en vaak vormt een centraal gelegen fontein of waterput de basis. De patio’s bevinden zich ook in gebouwen die voor publiek toegankelijk zijn, zoals veel restaurants in het centrum.

Hart van de Andalusische woning

De patio vormde altijd het hart van het Andalusische huis waaromheen het leven zich in de tijd van de Arabische overheersing afspeelde. Mensen kwamen er samen, brachten er de warme zomeravonden door en vonden er hun rust, schijnbaar ver van de drukte van de stad die zich op slechts enkele meters afstand bevond.

Het festival wordt gevierd van 2 tot en met 14 mei en de patio’s zijn doorgaans open van 11 tot 14 en van 18 tot 22 uur. Op vrijdag en zaterdag kun je ze zelfs tot middernacht bewonderen en op zondag zijn ze geopend tussen 15 en 21 uur.

Palacio de Viana

Mocht je het festival missen, dan kun je op andere momenten in het jaar voor een goede indruk van de prachtige patio’s terecht in het Palacio de Marqueses de Viana. Hier zijn twaalf patio’s te bezoeken en het paleis wordt ook wel het museum van de patio’s genoemd. Toegang tot de patio’s kost €5, met het paleis erbij €8.

Dit vind je misschien ook leuk