Het San Sebastian Filmfestival van 2023 gaat weer van start

door admin
Het San Sebastian Filmfestival van 2023 gaat weer van start

Dit jaar is de focus gericht op animatie, met bijzondere films die strijden voor de felbegeerde Concha de Oro-prijs. Het jaarlijkse festival, normaal gesproken een magneet voor Hollywood-sterren, zal dit jaar een lagere aanwezigheid van Amerikaanse beroemdheden zien vanwege de lopende acteursstaking in Hollywood.

Toch is actrice Jessica Chastain bevestigd om haar film ‘Memory’ te presenteren. Javier Bardem, die de Donostia-prijs zou ontvangen, heeft zijn deelname afgezegd en de prijsuitreiking is verplaatst naar 2024.

Animatie in de schijnwerpers

Dit jaar zal het Filmfestival van San Sebastian de Europese première zien van ‘El niño y la garza’, de nieuwste film van Hayao Miyazaki. Miyazaki is tevens de eerste ontvanger van de Donostia-prijs dit jaar, die hij virtueel zal ontvangen. Een andere opmerkelijke animatiefilm is ‘El sueño de la sultana’ van Isabel Herguera, die ook zal strijden voor de Concha de Oro.

Controversiële films

Het festival heeft ook te maken met controverse vanwege de documentaire ‘No me llame Ternera’, die gaat over de ETA, de Baskische separatistische groep. Verschillende verenigingen van slachtoffers en politievakbonden hebben de verwijdering van de film uit de programmering geëist. De festivalorganisatie heeft echter bevestigd dat de film zal worden vertoond, daarbij verwijzend naar het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Verwachte deelname

Naast internationale sterren zullen ook Europese beroemdheden zoals Juliette Binoche, Mads Mikkelsen en François Cluzet de komende week in San Sebastian aanwezig zijn. Onder de Spaanse acteurs zijn Laia Costa, Hugo Silva, José Coronado en Carmen Machi bevestigd.

Concha de Oro – De Gouden Schelp

Andere Spaanse films die meedingen naar de Concha de Oro zijn ‘Un amor’ van Isabel Coixet en ‘O Corno’ van Jaione Camborda. Vele andere internationale regisseurs, waaronder Jonathan Glazer en Todd Haynes, zullen ook aanwezig zijn om hun films voor te stellen.

Het festival zal eindigen op 29 september, met een speciale prijs voor Víctor Erice, een van de meest ongrijpbare grote regisseurs uit de geschiedenis van de Spaanse cinema. Zijn aanwezigheid wordt gezien als een van de meest verwachte momenten van deze editie van het festival.

Lees ook: ‘La Sociedad de la Nieve’ gaat Spanje vertegenwoordigen bij de Oscars

Dit vind je misschien ook leuk