Hier in Andalusië komt ‘s nachts geen water meer uit de kraan

door admin
Hier in Andalusië komt 's nachts geen water meer uit de kraan

Een verbod op elk niet essentieel gebruik van drinkwater is nu de realiteit voor tienduizenden Andalusiërs. Ze mogen hun tuinen, parken of groenzones niet meer besproeien, hun zwembaden niet vullen of hun auto's niet meer wassen.

Allereerst zien verschillende gemeenten in de streek La Axarquía zich gedwongen tot maatregelen om het waterverbruik te garanderen in wat nu al een droge zomer is. Het stuwmeer waarvan ze afhankelijk zijn, zit op 9 procent van zijn capaciteit. Zo laag is het waterniveau nog niet geweest in de 34 jaar van het bestaan van het stuwmeer La Viñuela.

In Vélez-Málaga (waar ook de badplaats Torre del Mar toe behoort), Benamargosa, Almáchar, Iznate en El Borge zal de watervoorziening ‘s nachts van 23.30 uur tot 07.00 uur worden afgesloten. In de eerstgenoemde gemeente zullen de beperkingen naar verwachting het hele dorp treffen, aldus waterbedrijf Aqualia. Dit schema kan nog worden uitgebreid afhankelijk van de dagelijkse waterreserveniveaus.

De maatregel wordt aangenomen nadat het bestuur heeft meegedeeld dat sinds afgelopen woensdag de aanvoer van de dam met 20% zou worden verminderd. Deze 14 gemeenteraden (de vijf genoemde en Benamocarra, Comares, Cútar, Macharaviaya, Moclinejo, Rincón de la Victoria, Totalán, Algarrobo en Torrox) zullen zich moeten aanpassen aan een maximale aanvoer van 170 liter per inwoner per dag, tegenover de 212 die ze tot nu toe consumeren. Deze plaatsen zijn maatregelen aan het overwegen die binnenkort bekend worden gemaakt.

Vélez-Málaga

Tijdens een persconferentie benadrukte milieuwethouder van Vélez-Málaga, Rocío Ruiz, dat de maatregelen “gericht zijn op het verminderen van het verbruik van drinkwater”, terwijl niet-drinkbaar water “normaal kan worden gebruikt”. Ze voegde eraan toe dat er ook gestreefd zal worden naar een efficiënter gebruik van dit water bij irrigatie, omdat “we allemaal moeten proberen om het waterverbruik te verminderen”.

Bewustzijnsvergroting over “buitengewone droogte”

Jesús María Claros, wethouder van Waterzaken van de gemeente Vélez-Málaga, kondigde campagnes aan om het bewustzijn van de bevolking te vergroten over de noodzaak om water te besparen vanwege de “uitzonderlijke noodsituatie als gevolg van de buitengewone droogte”. Hij legde uit dat ze proberen het waterverbruik met 20% te verminderen.

Het stadsbestuur van Vélez-Málaga heeft afgelopen donderdag een verordening bekendgemaakt om de vraag naar stedelijke watervoorziening met minstens 20% te verminderen om zo de watervoorziening voor de bevolking tijdens de zomer te kunnen garanderen.

Vullen van privézwembaden ook verboden

In de verordening wordt het gebruik van drinkwater voor het besproeien van tuinen, parken of groene zones, zowel openbaar als privé, verboden. Hetzelfde geldt voor het besproeien van golfbanen en het schoonspuiten van straten, trottoirs, gevels of andere oppervlakken, zowel openbaar als privé. Het vullen of bijvullen van privézwembaden, het wassen van auto’s buiten de geautoriseerde faciliteiten, het gebruik van fonteinen zonder gesloten watersysteem, douches en openbare waterkranen is ook verboden, evenals elk ander niet-essentieel gebruik van drinkwater.

Iznate

In Iznate wordt het water voor de watervoorziening ‘s nachts afgesloten van 22.00 uur tot 10.00 uur de volgende dag, met als doel het waterverbruik met ten minste 20% te verminderen, zoals bepaald in het Droogtedecreet en door de bevoegde autoriteiten.

Deze maatregel zal worden voortgezet om de watervoorziening in het stedelijk gebied zo lang mogelijk te garanderen. Er wordt ook benadrukt dat het water uit de watervoorziening uitsluitend voor menselijk gebruik is en dat besproeiing van planten, tuinen, gazons, fruitbomen, het vullen en bijvullen van zwembaden, het wassen van voertuigen, het schoonspuiten van straten en elk ander gebruik van water niet is toegestaan.

Almáchar

In Almáchar heeft burgemeester Antonio Yuste ook aangekondigd dat de watervoorziening vanaf vrijdag 30 juni tijdelijk wordt stopgezet van 00.00 uur tot 07.00 uur. Er zullen ook beperkingen worden opgelegd aan het gebruik van openbare waterbronnen, met uitzondering van de ornamentale fonteinen met gesloten systeem en degenen die geen deel uitmaken van het openbare netwerk. Net als in andere gemeenten wordt ook in Almáchar opgeroepen tot verantwoordelijk watergebruik en naleving van de verordening.

El Borge

In El Borge is door burgemeester Raúl Vallejo eveneens een verordening uitgevaardigd waarin de tijdelijke stopzetting van water wordt aangekondigd om de dienstverlening te waarborgen. Er wordt geadviseerd om geen drinkwater op te slaan dat verspild kan worden. De wateronderbreking zal plaatsvinden van 00.00 uur tot 07.00 uur.

Cártama

Niet alleen La Axarquía staat er slecht voor. In Cártama (in het binnenland bij de stad Málaga) heeft de gemeente besloten om vanaf zaterdag het vullen van zwembaden en het besproeien van tuinen met drinkwater te verbieden als onderdeel van maatregelen om het verbruik te verminderen.

Burgemeester Jorge Gallardo heeft een verordening uitgevaardigd na een melding van het ministerie van Landbouw van de Junta, waarin wordt aangegeven dat er een positief rapport is uitgebracht over de verklaring van uitzonderlijke droogte in het benedenstroomse gebied van de Guadalhorce-rivier.

In deze gemeente met meer dan 27.000 inwoners is het gebruik van drinkwater voor het schoonspuiten van straten, trottoirs of gevels, het vullen van zwembaden en het besproeien van tuinen, parken en groene zones verboden. Het wassen van auto’s buiten geautoriseerde faciliteiten, het gebruik van niet-gesloten fonteinen, douches en openbare waterpunten, evenals elk ander niet-essentieel gebruik van drinkwater is eveneens verboden. De burgemeester waarschuwt in de verordening dat het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot sancties.

Provincie Córdoba

Vanaf afgelopen maandag en gedurende meerdere dagen wordt de watervoorziening tussen 22.00 en 06.00 uur onderbroken in het noorden van de provincie Córdoba (Andalusië). Bovendien wordt gevraagd “geen watervoorraad aan te leggen”. Het gaat volgens het provinciale waterbedrijf om een “tijdelijke onderbreking van de watervoorziening” in de 24 gemeenten in de regio’s Guadiato en Los Pedroches.

Provincie Huelva

Het gebrek aan water is latent aanwezig in de Sierra de Aracena en Picos de Aroche. In zes gemeenten in de regio in het noordwesten van Andalusië wordt de watertoevoer op verschillende tijdstippen van de dag al onderbroken. Cumbres Mayores, Santa Olalla del Cala, Cala, Cañaveral de León, Higuera de la Sierra en Cortelazor zijn de getroffen plaatsen waarvan de inwoners zich moeten aanpassen aan de vastgestelde schema’s vanwege de geleidelijke afname van de reserves van de watervoerende lagen die de regio voeden.

Dagelijks tussen 01.00 uur en 06.00 uur komt er geen water meer uit de kraan. Bovendien is een oproep gedaan aan alle inwoners om “verantwoord om te gaan met water gezien de grote consumptiestijging die plaatsvindt tijdens de zomermaanden”.

Probleem voor het toerisme

In Vélez-Málaga en Torre del Mar waarschuwen hoteliers voor de schade aan de toeristische sector die de maatregelen kunnen veroorzaken. Bovendien bekritiseren ze het gebrek aan voorafgaande informatie en vragen om uitstel van twaalf uur tot één uur ‘s nachts.

In dit opzicht voorspelde de voorzitter van de ACET in SUR dat vanaf nu “veel ondernemers water moeten opslaan in keukens en badkamers of dat we de bedrijven eerder moeten sluiten, want zonder water kan er niet gewerkt worden. Een ijssalon, een café of een pub, die om twaalf uur of één uur vol zitten, wat gaan ze nu doen?”, vraagt hij zich af. “Het is totaal onhygiënisch, het slaat nergens op wat ze hebben besloten en er is veel ongenoegen onder ondernemers omdat we geen officiële informatie hebben”, merkte de voorzitter van de ACET op.

De belangrijkste vertegenwoordiger van de ondernemers van Torre del Mar erkent dat er “angst is dat deze drastische maatregel” nadelig kan zijn voor de goede toeristische vooruitzichten voor deze zomer in de hoofdstad van de Axarquía. “Laten we hopen dat mensen zich nu echt bewust worden van het grote watertekort dat we hebben en dat we allemaal ons best doen om zoveel mogelijk te besparen”, voerde Pastor aan.

Lees ook: Spanje ontvangt 81 miljoen aan EU-steun voor droogtebestrijding

Dit vind je misschien ook leuk