Hittegolf-alert Spanje: Temperaturen tot ruim boven 45 graden in Andalusië

door admin
Hittegolf-alert Spanje: Temperaturen tot ruim boven 45 graden in Andalusië

Het Spaanse weerinstituut voorspelt ook in Spanje historische records. Wanneer? Vanaf vrijdag beginnen de temperaturen te stijgen, met name in het noordoosten van Spanje en de Balearen. De hoogste waarden zullen vanaf zondag echter gemeten worden in Andalusië. De hitte daar zal tot woensdag of donderdag aanhouden.

Eind juni maakte Spanje de eerste hittegolf van de zomer mee. De komst van de maand juli heeft de extreme hitte van de die episode niet kunnen verminderen. Na de eerste hittegolf van de zomer zijn er buien en stormen over delen van Spanje gekomen, zelfs met hagel. De buien konden echter niet de hoge temperaturen, die het land al enkele weken teisteren verlichten.

Buien in het noordoosten

In het noordoosten van het schiereiland, waar de temperatuur aanzienlijk was gedaald, begint deze weer te stijgen tot normale waarden voor de tijd van het jaar. In Catalonië en Aragon gaat het nog een etmaal te keer met hevige regen en storm. Hetzelfde geldt mogelijk ook voor gebieden in Castilla y León, La Rioja, Navarra en Baskenland.

Binnen een week zal opnieuw het zuiden van het land het meest worden getroffen door de hitte. Met records op het gebied van hoge temperaturen in sommige steden zoals Sevilla en Cordoba. Hoewel Aemet toegeeft dat het nog vroeg is, geeft het meteorologisch agentschap wel aan dat “de temperaturen in ongeveer tien dagen uitzonderlijk hoog kunnen oplopen”.

Recordtemperaturen in Spanje volgens Aemet

Vanaf deze week bereiken de thermometers tussen de 34 en 38 graden in het zuidwesten van het land en kunnen ze opnieuw 40ºC bereiken in het binnenland van Andalusië en Extremadura. Het ergste komt dan volgende week, wanneer het in sommige delen van Spanje ongekend heet wordt.

De afdeling van Aemet in Andalusië heeft aangegeven dat aanstaande maandag 10 juli de thermometers historische sporen kunnen achterlaten in de hele regio. In Sevilla wordt de hele dag 46,7ºC verwacht, wat “het nieuwe stadsrecord” zou markeren. En dat is niet het enige gebied met “uitzonderlijk hoge temperaturen”, aangezien de hoogste temperatuur wordt voorspeld in La Rambla (Córdoba) met 47,6ºC.

“Alleen al het feit dat de numerieke modellen zoveel hitte voorspellen, is opmerkelijk, maar er zijn nog vele dagen te gaan en we zullen moeten zien of het wordt bevestigd”, aldus Aemet in een tweet.

Anticyclonische situatie

Wat betreft de redenen voor deze nieuwe periode van hitte, wijst Aemet erop dat er een anticyclonische situatie is, waardoor de lucht van de bovenste lagen naar de onderste zal dalen, waardoor de lucht nog meer zal comprimeren en opwarmen. “Er zal geen bewolking zijn, dus de opwarming is dan groter. Bovendien wordt een luchtinlaat van Afrikaanse oorsprong verwacht die deze hele situatie zou verergeren.

WHO en El Niño

De kans is nu 90 procent dat El Niño vanaf juli zal ontstaan. Waar de afgelopen drie jaar El Niña voor enige afkoeling zorgde, krijgen we nu dus te maken met verdere opwarming. Bovendien kan het verschijnsel ook leiden tot extreme neerslag in Zuid-Amerika en de VS, terwijl Australië en Zuidoost-Azië juist te maken krijgen met meer droogte. Een kleine positieve noot: Europa blijft de meeste effecten van El Niño bespaard.

Dit vind je misschien ook leuk