Hittegolf Costa Blanca: extreme hitte voorspeld deze week

door admin
Hittegolf Costa Blanca: extreme hitte voorspeld deze week

Naar verwachting zal de derde hittegolf van deze zomer aanstaande donderdag 10 augustus in alle hevigheid toeslaan. Voor die dag kunnen de temperaturen in sommige gebieden stijgen tot liefst 46 graden. Eerst volgen nog een paar dagen met stabiele temperaturen die rond de 30 graden blijven schommelen in de meedste gemeenten. Daarna zal de hittegolf echt zijn intrede doen. 

In de nacht van zondag op maandag werden de hoogste temperaturen gemeten op de stations van Alicante en luchthaven Miguel Hernández, met respectievelijk 25,9 en 25,5 graden om 2:00 uur. Maandagochtend bereikten de temperaturen 31 graden in San Isidro en Orihuela, terwijl in de hoofdstad van de provincie en in Elche de thermometer om 11:00 uur 30 graden aantikte.

In de noordelijke en binnenlandse delen van de provincie waren de temperaturen gedurende de ochtend gematigder, variërend van 24 graden in Alcoy en Cocentaina tot 29 in Benidorm, La Vila Joiosa, Calp, en Dénia.

Woensdag komt de hittegolf aan

Woensdag is de dag dat de hittegolf aankomt in de Valenciaanse Gemeenschap, als de huidige voorspelling van Aemet wordt vervuld. Voor deze dag worden al maximumtemperaturen tussen de 37 en 39 graden verwacht, vooral op punten in het binnenland van de zuidelijke helft van de regio. Aan de kust komen alle maximumtemperaturen boven de 30 graden uit.

Vega Baja en Vinalopó zwaarst getroffen door hitte

De hittegolf zal naar verwachting zijn hoogtepunt bereiken op donderdag, met temperaturen boven de 40 graden in verschillende gemeenten in Alicante. De gebieden die het zwaarst zullen worden getroffen, zijn de Vinalopó en de Vega Baja, waar plaatsen als Villena, Elda, Novelda, Pinoso en Orihuela temperaturen tot 45 graden zullen meemaken.

Heetste punt tussen Orihuela en Elche met 46 graden

San Isidro – tussen Orihuela en Elche – wordt waarschijnlijk het heetste punt van de provincie en zal naar verwachting een piek van 46 graden bereiken. Bewoners en bezoekers worden geadviseerd om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van buitenshuis activiteiten tijdens de heetste uren van de dag, voldoende hydrateren en speciale aandacht besteden aan ouderen en kinderen, die gevoeliger kunnen zijn voor de extreme hitte.

Bekijk ook: Hevigste hittegolf van de Spaanse zomer begint maandag

Dit vind je misschien ook leuk