Hittegolf in Spanje duurt toch langer

door admin
Hittegolf in Spanje duurt toch langer

In het noordwesten van Spanje komt donderdag 10 augustus verlichting met een daling van de temperaturen. De hete lucht verplaatst zich naar het zuidoosten van Spanje, waar vooral de provincies Valencia, Alicante Murcia het te verduren krijgen.

Ook delen van de provincie Albacete krijgen te maken met lokale pieken van 43ºC. Voor de Vega del Segura in Murcia verwachten meteorologen dat het kwik zal stijgen tot 44ºC, een van de hoogste waarden in deze hittegolf op nationaal niveau. Daarom krijgt dit gebied ook de maximale weerwaarschuwing voor extreem risico wegens hitte.

Ook code rood voor de Costa Blanca

De zuidkust van Alicante – de Costa Blanca – zal 42°C bereiken, met lokale pieken van 44°C en wordt daarvoor gewaarschuwd met code rood. Ook het zuidelijke kustgedeelte van Valencia krijgt donderdag code rood voor temperaturen tot 44ºC. Naast de hitte is er hier ook sprake van woestijnstof en het risico op droge stormen.

Vrijdag extreem heet op de Canarische Eilanden

Vanaf vrijdag zal de warme luchtmassa vanuit de Sahara zich verplaatsen naar de Canarische Eilanden, met name naar Gran Canaria. Daar worden maxima boven 40°C verwacht. In sommige delen blijven ook de nachten tropisch warm met temperaturen die niet onder de 30ºC zakken. De bevolking wordt hiervoor op vrijdag gewaarschuwd met weeralarm rood wegens extreme hitte.

Nog steeds heet in de rest van het land

De maximumtemperaturen zullen ook op vrijdag nog zeer hoog blijven. Ze bereiken of overschrijden naar verwachting van Aemet de 40ºC in het binnenlanden van Andalusië, Extremadura en op de Spaanse hoogvlakte rond de rivier de Taag. 

In andere delen van bovengenoemde gebieden en in grote delen van Castilla-La Mancha, Aragón en het binnenland van de regio Valencia zal het kwik vrijdag nog 38ºC aanwijzen. In delen van het noordelijke plateau ligt de temperatuur met 35ºC iet lager. Hetzelfde geldt voor de regio Madrid en het binnenland van Mallorca. 

Deze derde zomerse hittegolf duurt bijna een week. De hoge temperaturen hebben het schiereiland sinds afgelopen maandag 7 augustus geteisterd, met thermometers die gemakkelijk boven de 40°C kwamen en tropische nachten die niet onder de 24 °C daalden. Omdat de hete lucht in zuidoostelijke richting is verschoven, volgt er een iets koelere periode voor het noordwesten van Spanje op donderdag.

De Spaanse Meteorologische Dienst (Aemet) verwacht dat dit hittegolffenomeen tussen vrijdag en zaterdag op het schiereiland zal eindigen, hoewel het slotakkoord vooral de Canarische Eilanden zal treffen. Daar houdt de hittegolf aan tot zondag 13 augustus.

Geen hittegolf meer, maar toch heet

Hoewel op zaterdag en zondag de temperaturen in grote delen van het land licht blijven dalen en ze de criteria voor een hittegolf niet meer halen, blijven de temperaturen hoog. Begin volgende week liggen ze nog steeds boven de normale waarden voor deze tijd van het jaar.

Dit vind je misschien ook leuk