Hoe het antifraudebureau in Andalusië corrupte ambtenaren ontmaskert

door admin
Hoe het antifraudebureau in Andalusië corrupte ambtenaren ontmaskert

Jarenlang bekleedde hij de functie van Directeur Economische Administratie van het Gezondheidsgebied Osuna in Sevilla. Deze en andere onregelmatigheden werden aan het licht gebracht door het Andalusische Antifraude Bureau (OAAF). Dat is speciaal opgericht door de voorgaande regering van Andalusië om fraude bij overheidsbedrijven aan het licht te brengen. Mensen kunnen hier – al dan niet anoniem – melding maken van verdachte zaken.

Bovengenoemde kwestie kwam naar voren na een klacht van een vakbondsvertegenwoordiger. De betreffende vakbondsman, Francisco Espada, meldde eerder dergelijke overtredingen. Helaas zonder resultaat en bovendien ervoer hij volgens de krant El Mundo zelfs represailles voor zijn meldingen. 

Sinds oprichting 188 klachten binnen

Het OAAF heeft sinds haar oprichting 188 klachten ontvangen. Hiervan zijn 76 anoniem ingediend. 20 van de melders (11%) hebben bescherming gevraagd na het signaleren van onregelmatigheden.

Het onderzoek van de OAAF bracht bijvoorbeeld ook aan het licht dat er in 2016 onderhoudswerkzaamheden zijn uitgevoerd aan het Hospital de la Merced in Osuna (Sevilla), waarbij er sprake was van frauduleuze contractsplitting en dubbele inkoop, altijd ten voordele van hetzelfde bedrijf.

Onregelmatige partijfinanciering in Huelva

Naast het bovengenoemde onderzoek voerde het OAAF in 2022 ook een onderzoek uit naar onregelmatige financiering van politieke partijen in de provincie Huelva, waarbij verschillende partijen, waaronder PSOE, PP, IU en Podemos, in 11 jaar tijd tot 2,4 miljoen euro verdeelden.

Van de in totaal 188 ontvangen klachten die bij OAAF zijn binnengekomen, hebben de meeste betrekking op lokale entiteiten (47%) en de regering van Andalusië (Junta de Andalucía) zelf (36%). Het merendeel van de onderzoeken (41%) betreft personeels- en HR-kwesties, gevolgd door vergunningen (14%) en contracten (12%).

De OAAF blijft haar rol vervullen in het bestrijden en voorkomen van fraude en corruptie om de openbare belangen van Andalusië te beschermen.

Dit vind je misschien ook leuk