Spanje heeft een belangrijke rol in het beschermen van deze zeldzame paarden. De organisatie Rewilding Spain heeft in Villanueva de Alcorcón (Guadalajara) een programma opgezet om de populatie van het Przewalski paard uit te breiden.
Het wilde paard van Przewalski is een uniek dier dat nu dankzij internationale inspanningen langzaam weer in het wild wordt hersteld. Dit bijzondere dier, dat al op prehistorische rotsschilderingen is afgebeeld, heeft minder dan 3.000 exemplaren in het wild, verspreid over gebieden in Mongolië, China en Rusland. De soort stond in de 20e eeuw op het randje van uitsterven, maar is dankzij fokprogramma’s in dierentuinen en herintroducties in het wild, weer aan het terugkomen. Ondanks dit herstel blijft de soort nog steeds in gevaar.
Grootste populatie Przewalski-paarden in Spanje
Sinds mei 2023 herbergt de finca van Rewilding Spain 26 paarden, afkomstig uit Frankrijk en Hongarije. Ze leven nu in een afgebakend gebied van 200 hectare. Door hun succesvolle aanpassing aan het terrein kan het hek binnenkort echter worden verwijderd. Dit geeft de dieren volledige vrijheid over de 5.700 hectare die beschikbaar is. Volgens Pablo Schapira van Rewilding Spain, staat er aan het eind van dit jaar nog een uitbreiding gepland met 15 extra exemplaren. Dit maakt het tot de grootste populatie van Przewalski-paarden in Spanje en, zodra ze volledig vrij rondlopen, zullen ze de enige echt wilde paarden in West-Europa zijn.
Ecologische en economische voordelen
Naast hun cruciale rol in het behoud van deze bedreigde soort, helpen de paarden ook bij het voorkomen van bosbranden door hun natuurlijke eetgewoonten. Schapira benadrukt dat de paarden ook een positieve impact hebben op het lokale toerisme. “De aanwezigheid van deze wilde paarden trekt natuurliefhebbers aan. Dat biedt kansen voor ecotoerisme en educatie. Het draagt bovendien bij aan de sociaaleconomische ontwikkeling van de regio.”
Helaas belemmert de Spaanse wetgeving momenteel een volledige re-integratie van wilde paarden in de natuur. De paarden in Villanueva worden daarom beschouwd als extensieve veehouderij. Schapira hoopt echter dat dit project wetenschappelijke bewijzen zal leveren die kunnen leiden tot wetswijzigingen. Dan zouden deze paarden in de toekomst als echte wilde dieren erkend kunnen worden.
Lees ook: Nederlandse stichting wil leeg Spanje teruggeven aan de natuur