Hoe voorkom je inbraak in je woning in Spanje?

door admin
Hoe voorkom je inbraak in je woning in Spanje?

Sinds die beperkingen grotendeels zijn opgeheven, komen ook inbrekers weer in beweging. Volgens officiële cijfers vinden er jaarlijks zo’n 2.500 inbraken plaats. Let wel, dit zijn slechts de inbraken waarvan aangifte is gedaan. De aantallen liggen in werkelijkheid een stuk hoger.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken vormen de berovingen waarvan aangifte is gedaan 60% van het totaal. Bovendien liggen de getallen hoger in grote steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Valencia. Tot slot zijn er pieken te zien op data wanneer de grote feestelijkheden plaatsvinden, zoals Semana Santa, de Fallas in Valencia of de Feria de Abril in Sevilla.

Voorkomen beter dan genezen

Toch zijn woningen en bezittingen in het hele land doelwit van criminelen. De helft van de inbraken vond plaats in privé-eigendommen en een schrikbarend percentage hiervan (70%!) gebeurde op klaarlichte dag.

Om je te beschermen tegen dit type misdrijven kun je verschillende acties ondernemen. Voorkomen is in alle gevallen immers beter dan genezen. Zo kun je een alarmsysteem installeren, je huis beveiligen met camera’s, speciale sloten op ramen en deuren bevestigen of je waardevolle bezittingen zoals juwelen, belangrijke documenten, familie-erfstukken of geld bewaren in een kluis of zelfs op een veilige plek buitenshuis.

Inboedel- en opstalverzekering in Spanje

Naast dit alles kun je als huiseigenaar ook een goede woonverzekering in Spanje afsluiten die je helpt wanneer alle andere hierboven genoemde maatregelen hebben gefaald. Je kunt je appartement, flat of woning verzekeren en je persoonlijke bezittingen beschermen tegen inbraak, diefstal, overvallen, waterschade, brand, schade aan/door derden en aansprakelijkheid. Als je een woning in Spanje huurt, dien je het huurcontract goed te controleren op welke verzekeringsverplichtingen er zijn voor zowel de huurder als de verhuurder.

Extra kwetsbaar: buitenlanders met een vakantiehuis in Spanje

Gaat het om een tweede verblijf of vakantiehuis in Spanje dan moet je extra opletten. Je tweede woning staat vaak al in buurten die vanwege de regelmatige afwezigheid van de meerderheid van hun bewoners extra door inbrekers in de gaten gehouden worden.

Veel buitenlanders bezitten een vakantiewoning in Spanje en dagelijks komen er mensen bij die met een tweede verblijf in het land hun droom verwezenlijkt zien. Buitenlandse huizenkopers in Spanje hadden het grootste gewicht in het totaal aantal verkopen in 2020 de Balearen (29,6%), de regio Valencia (23,3%) en de Canarische Eilanden (22,8%). Deze worden gevolgd door Murcia (18,4%), Catalonië (11,9%) en Andalusië (11,5%).

Vakantiewoning in Spanje verzekeren

Het is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen onder deze buitenlandse huiseigenaren die niet permanent in Spanje wonen: ‘Sluit ik een inboedelverzekering voor mijn huis in Spanje af?’ Ook informeren mensen veel naar opstalverzekeringen in Spanje. Wil je een rustig gemoed tijdens je afwezigheid, dan is het antwoord op die vraag een volmondig ‘ja’.

Van belang bij een dergelijke woonverzekering is wel wat precies met zo’n verzekering wordt gedekt. Gelukkig is er voor elk type woning wel een geschikte polis beschikbaar. Houd bij de keuze voor een verzekering altijd rekening met hoe je de tweede woning gaat gebruiken. Of je deze wilt verhuren aan derden of er juist zelf veel wilt verblijven.

Een standaard woonverzekering, genoeg?

Veel standaard woonverzekeringen zullen onvoldoende dekking bieden voor het verhuren van een woning aan derden of schade die optreedt wanneer een woning voor langere tijd leegstaat. Dit laatste wordt door verzekeringsmaatschappijen beschouwd als een te groot risico. Daarom is het verstandig een specifieke polis af te sluiten voor een vakantiewoning om in de juiste dekking te voorzien. Bovendien is je vakantiewoning dan ook gedekt tegen schades die het gevolg kunnen zijn van natuurrampen, diefstal en inbraak, zaken die ook worden gedekt in een standaard woonverzekering. 

Basisdekking voor een verzekering voor een vakantiewoning in Spanje

Een aantal basisdekkingen die zouden moeten worden inbegrepen in de polis:

  • Burgerlijke aansprakelijkheid die dekking biedt voor overlijden of ongevallen voor jezelf of voor anderen in je woning
  • Je woning moet ook zijn verzekerd wanneer jdeze voor langere tijd niet wordt bewoond, dus zowel wanneer de woning bezet is, wordt verhuurd of leegstaat.

Extra dekkingen die interessant zouden kunnen zijn:

  1. Dekking voor verlies van inkomen als je je woning niet kunt verhuren omdat deze beschadigd is.
  2. Dekking voor de reiskosten die je moet maken, wanneer je genoodzaakt bent om een last minute reis te maken op het moment dat er iets in je woning gebeurd is
  3. Dekking voor het werk dat mensen in uw woning verrichten zoals tuinmannen of schoonmakers

Naast bovenstaande zijn er vele andere opties en dekkingen beschikbaar. Meer weten? Neem dan contact op met Cogesa Expats voor een offerte om uw vakantiewoning op maat te verzekeren.

Cogesa Expats

Cogesa Expats is al jarenlang een bekende en betrouwbare verzekeringsbemiddelaar en expert in de verzekeringsbranche voor buitenlanders die in Spanje wonen of een tweede verblijf hebben. Mocht je plannen hebben om in Spanje te gaan wonen of woon je er al maar heb je nieuwe of extra verzekeringen nodig, neem dan vrijblijvend contact op met Cogesa om de beste prijs voor je verzekeringen in Spanje te vinden.

Dit vind je misschien ook leuk