Daarom heeft de DGT een reeks aanbevelingen gepubliceerd waarmee je rekening moet houden als je achter het stuur kruipt. Als het regent, is de remweg langer en het zicht minder. Vermijd plotselinge manoeuvres, vergroot de veiligheidsafstand, verlaag de snelheid en houd de banden in goede conditie.
Bij regenachtig en koud weer beslaan de autoruiten. Net als bij sneeuw en ijs kun je het beste de airconditioning mengen met de warmte van de verwarming en dit mengsel op de voorruit richten. Binnen een paar minuten is de auto ontwasemd. Controleer wel de ventilatieroosters, want deze tips zijn nutteloos als ze dicht zijn.
Wanneer riskeer je een boete bij regen
Een van de dingen die je niet moet doen is in een plas stappen en een voetganger natspatten: artikel 46 stelt dat de bestuurder zijn snelheid moet matigen ‘wanneer water, grind of andere materie op andere weggebruikers kan worden gespat of geprojecteerd’. De overtreding en de ernst ervan zijn gekoppeld aan de snelheid, omdat deze niet is aangepast aan de wegomstandigheden.
Wat je ook beter niet kunt doen, is de auto bij regen stilzetten in een verboden gebied. Stoppen of parkeren van de auto in bochten, bij veranderingen van helling, op parkeerplaatsen die uitsluitend bestemd zijn voor gehandicapten, in tunnels, metro’s, op kruispunten of op elke andere gevaarlijke plaats of op elke andere plaats die het verkeer ernstig hindert of een risico vormt, met name voor voetgangers, wordt bestraft met een boete van 200 euro.
Duidelijk zicht
Bovendien staat in artikel 19 van het Algemeen Reglement Verkeersregels dat ‘het glasoppervlak van het voertuig de bestuurder in ieder geval een duidelijk zicht moet bieden op de gehele weg waarop hij rijdt’. Daarom moet de voorruit niet alleen vrij zijn van barsten of breuken die het zicht belemmeren, maar ook vrij zijn van vuil. Als dit niet het geval is, bedraagt de boete 200 euro.
Ruitenwissers in orde
Als de ruitenwisserbladen in slechte staat, versleten of beschadigd zijn, riskeer je een boete volgens artikel 84 van de verkeers- en verkeersveiligheidscode. Agenten kunnen het voertuig stilzetten als het ‘gebreken vertoont die een bijzonder ernstig risico vormen voor de verkeersveiligheid’. Het kan je een boete opleveren die kan variëren van 80 tot 200 euro.
Nummerbord moet leesbaar zijn
Als je nummerbord vuil of onleesbaar is door regen, modder of boombladeren die de plaat kunnen bedekken tijdens weersverschijnselen die typisch zijn voor een DANA, zoals hevige regenval, kun je een boete krijgen van 200 euro. Als wordt vastgesteld dat er met de nummerplaat is geknoeid, bedraagt de boete maximaal 6.000 euro en worden er 6 punten van het rijbewijs afgetrokken.
Weer of geen weer…
Vergeet niet je richtingaanwijzers te gebruiken tijdens het manoeuvreren achter het stuur een overtreding die wordt bestraft met een boete van 200 euro. Het niet correct gebruiken ervan (niet vroeg genoeg gebruiken, aan de verkeerde kant seinen of de richtingaanwijzer gedurende het hele manoeuvre uitschakelen, bijvoorbeeld tijdens een inhaalmanoeuvre) kan een boete van 80 euro opleveren.
Regen of niet, de wet bestraft het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur als een ernstige overtreding. Bel niet of stuur geen berichtje vanachter het stuur om te zeggen dat je te laat bent vanwege het slechte weer.
Het kan ook een dure grap zijn om je lichten niet aan te hebben of niet goed te laten werken. Het dragen van een koplamp die niet werkt of het niet correct gebruiken van de lichten zijn ernstige overtredingen en worden bestraft met een boete van 200 euro.