Hoe zit het met de tandarts als je in Spanje woont?

door admin
Hoe zit het met de tandarts als je in Spanje woont?

Ook als je in Spanje woont, heb je een tandarts nodig, maar hoe werkt het? Worden de kosten vergoed door het Spaanse ziekenfonds (Seguridad Social) of moet je je er apart voor verzekeren?

In principe valt tandartszorg in Spanje niet in het ‘ziekenfondspakket’ van de Seguridad Social. Dus wanneer je in Spanje woont en in de Seguridad Social zit, kun je geen aanspraak maken op een tandarts. Er is echter één uitzondering: kinderen tot 18 jaar hebben wel recht op een beperkt aantal behandelingen, zoals een jaarlijkse controle en een schoonmaakbeurt van het gebit. Hiertoe heeft de Seguridad Social een overeenkomst met bepaalde tandartsen. Welke dat zijn, vraagt men beste na in het Centro Salud.

Wat te doen als volwassene in Spanje? In principe zijn er twee ‘soorten’ tandartsen beschikbaar in Spanje: tandartsen die een eigen praktijk hebben (stand alone) en tandartsen die onderdeel uitmaken van een keten van tandartsen, de zogenaamde clínica dental. In het Spaanse straatbeeld zijn deze tandartklinieken goed vertegenwoordigd. Vaak behoren ze toe aan een verzekeraar of een ondernemer die met name jonge tandartsen aan het werk heeft in de verschillende praktijken. De uitrusting van de praktijk is in veel gevallen sober, maar voldoende voor het bieden van basis tandartszorg. Prijstechnisch zijn deze klinieken gunstig.

Als privépatiënt kun je zowel terecht bij de vrij gevestigde tandarts als bij de tandartsklinieken (dus contant of met de creditcard betalen) en ook als je particulier verzekerd bent. Privé zorgverzekeringen zijn er in overvloed in Spanje en er zijn twee manieren om een tandartsverzekering af te sluiten. Enerzijds via een algemene zorgverzekering waarbij je dan automatisch bent verzekerd voor de tandarts of anderzijds door het afsluiten van enkel een tandartspolis. Is men geïnteresseerd in een algemene zorgverzekering dan is het afsluiten van een tandartspolis altijd voordeliger (of zelfs gratis).

De gemiddelde tandartspolis kost ongeveer 100 euro per persoon per jaar. Dat is een aantrekkelijk bedrag, maar hiervoor krijg je wel een slechts minimale dekking. Een privé tandartsverzekering in Spanje betekent namelijk niet meer dan dat men een aantal kortingen ontvangt op de standaardtarieven. Het enige dat gratis is, is een jaarlijkse controle en een schoonmaakbeurt door de mondhygiëniste.

Een tandartsverzekering in Spanje kan gunstig zijn als je geregeld gebruik wenst te maken van de tandarts of als je bijvoorbeeld een paar kronen nodig hebt. De korting die je ontvangt op een kroon, is vaak hoger dan de complete jaarpremie.

Kiezen voor een tandartsverzekering hangt dus met name af van je persoonlijke situatie en wensen. Een belangrijk voordeel van de meeste Spaanse tandartsverzekeringen is dat er geen uitsluitingen zijn en geen wachttijden. Wil je morgen naar een tandarts, dan is het mogelijk om daartoe vandaag en polis af te sluiten.

Cuadro Médico

Nadeel van een tandartsverzekering is dat iedere verzekering contracten heeft afgesloten met klinieken. De keuze voor de kliniek is dus niet vrij, maar wordt bepaald op basis van het ‘cuador médico’, een boekje van de verzekering waarin de klinieken staan waaruit je kunt kiezen. De meeste stand alone tandartsen zijn niet aangesloten bij een tandartsverzekering. Hun prijzen liggen over het algemeen ook hoger dan die van de tandartsklinieken.

Dit vind je misschien ook leuk