Hond dood nadat hij baasje verdedigde tegen aanval wilde zwijnen in Spanje

door admin
Hond dood nadat hij baasje verdedigde tegen aanval wilde zwijnen in Spanje

Het kind is gered, maar de hond heeft de aanval niet overleefd. David, de vader van het jongetje en de eigenaar van de hond heeft in het programma Espejo Público’ uitgelegd dat het drama zich heeft voltrokken in een woonwijk waar kinderen normaal gesproken op straat spelen. ‘Het is een zone waar we vaak komen en deze dag rende de hond – die aangelijnd was – plotseling vooruit en zagen we dat een wild zwijn mijn zoon van vier jaar wilde aanvallen’, verdelde David. Hij heeft vervolgens zijn kind zo snel mogelijk opgepakt en samen met zijn vrouw weggerend.

Toen het kind eenmaal in veiligheid was gebracht, keerde David terug om zijn hond te redden, maar werd daarvan weerhouden omdat de wilde zwijnen op hem afkwamen. Hij keerde weer terug naar zijn huis om de autoriteiten te waarschuwen, terwijl ondertussen een groepje buurtbewoners de wilde zwijnen met stokken te lijf gingen om de hond te redden. ‘Een jongen redde de hond van de zwijnen en we brachten hem zwaargewond naar de dierenarts’. Die liet David weten dat het te laat was en dat het dier te zwaargewond was om nog te redden. 

David vraagt zich nu volgens de Spaanse televisieomroep Antena3 af waarom er niet eerder maatregelen zijn genomen, omdat de wilde zwijnen tot zeer gevaarlijke en zelfs levensbedreigende situaties kunnen leiden. 

Wilde zwijnen naderen steeds vaker bewoonde gebieden in hun zoektocht naar eten en door het verdwijnen van hun natuurlijke habitat. In april klaagde een Catalaan nog de regioregering aan vanwege een ongeluk dat veroorzaakt werd door een wild zwijn op een provinciale weg in de provincie Barcelona. In Catalonië wordt de meerderheid (80%) van de verkeersongelukken met wilde dieren op de wegen veroorzaakt door wilde zwijnen. 

Volgens onderzoekers worden wilde zwijnen ook steeds agressiever naarmate ze langer in stedelijke gebieden verblijven. De dieren herkennen namelijk na verloop van tijd geen natuurlijk voedsel meer als ze zich lang hebben gevoed met resten van menselijk voedsel. Ze worden steeds vaker gezien aan de randen van Barcelona in hogergelegen wijken aan de westkant van de stad in zones waar het dier van oorsprong thuishoorde, maar waar nu bebouwing zijn oorspronkelijke habitat heeft bezet. Het gaat bijvoorbeeld om de zones aan de rand van het natuurgebied Collserola, Horta-Guinardó, Sarrià Sant-Gervasi, Les Corts, Nou Barris en Gràcia. 

Lees ook: Het wilde zwijn rukt op in Spanje met risico’s voor de mens

Dit vind je misschien ook leuk