Horeca in Malaga zoekt noodgedwongen personeel in Afrika en Zuid-Amerika

door admin
Horeca in Malaga zoekt noodgedwongen personeel in Afrika en Zuid-Amerika

Het tekort aan gekwalificeerd personeel in de sector is nijpend. Werkgevers hebben nu hun zelfs zoektocht naar werknemers moeten uitbreiden naar andere continenten, zoals Afrika of Amerika. Dat bevestigt Fernando Martínez, vice-president van de vereniging van hoteliers in Málaga (Mahos) in La Opinión de Málaga.

“We zoeken in Marokko, Gambia of Zuid-Amerika, kortom overal ter wereld”, legt Martínez uit. En het is dat Spanje niet het eerste land is dat het Afrikaanse continent verkent op zoek naar personeel. Ook bedrijven in Duitsland breiden hun vizier uit naar bijvoorbeeld landen als Ghana om personeel te importeren.

Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bureaucratie vormt een belemmering in dit soort intercontinentale aanwervingen. Voordat de werknemer aan het werk kan gaan, moeten bedrijven hun situatie in Spanje regulariseren. En dat proces kan soms erg lang duren. Daarom vragen de werkgevers in Malaga om de administratieve procedures te bespoedigen” om de indiensttreding van niet-EU-werknemers te vergemakkelijken.

Lage wil om te werken

Voor de vice-president van Mahos ligt een gebrekkige bereidheid van professionals om te werken ten grondslag aan het personeelsprobleem. “Er is een groot probleem in onze sector, wat duidelijk is, is dat mensen niet willen werken”, bekritiseert hij. 

Daarmee gaat de man wel voorbij aan een belangrijke factor die mogelijk bijdraagt aan die lage bereidwilligheid. Horecawerk in Spanje, en helemaal in het zuiden en bij Spaanse werkgevers, wordt vaak erg slecht betaald. Uurlonen van minder dan 5 euro zijn niet ongewoon. Mensen werken bovendien vaak veel meer uren dan op hun – vrijwel altijd tijdelijke – contract staan vermeld, zodat de werkgevers minder sociale premies voor ze hoeven af te dragen en zo voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. 

Dit vind je misschien ook leuk