Huizenprijzen op Ibiza wijzen op "scenario van oververhitting"

door admin
Huizenprijzen op Ibiza wijzen op "scenario van oververhitting"

De gemiddelde prijs van huizen op Ibiza wijst op een "scenario van oververhitting", met waarden die hoger zijn dan die van de vastgoedhausse.

Dat is een van de conclusies van het laatste Tinsa-rapport, dat de waardeontwikkeling van huizen aan de kust in 2022 analyseert. Volgens de taxateur is Ibiza het enige gebied in Spanje dat alarm slaat vanwege de hoge niveaus die het heeft bereikt. Hoewel in het eerste kwartaal van het jaar in het algemeen een stijging van 4,2% op jaarbasis wordt waargenomen van alle huizen aan de Spaanse kust.

Zo overschrijdt de stad Ibiza de hoogste prijs van 2008 al met 20%. Hier kost een vierkante meter nu 3.398 euro. In Santa Eulalia was de vierkante meter prijs tussen januari en maart 18% meer dan 14 jaar geleden. De prijs per vierkante meter ligt hier op 3.625 euro. De situatie herhaalt zich in Sant Josep de sa Talia en Sant Antoni de Portmany, andere steden op het eiland.

Het scenario verslechtert wanneer de markt voor vakantiehuizen in detail wordt geanalyseerd. Deze zijn op Ibiza namelijk 300% duurder dan de eerste woningen, volgens gegevens van Tinsa. 

Grootste prijsverschil op Balearen

Over het algemeen hebben de Balearen het grootste prijsverschil tussen beide typen woningen. Hier is een tweede woning gemiddeld 90% meer waard dan het gemiddelde in de gemeente. Het verschil ligt tussen 30 en 60%. Om een ​​gezinswoning op Mallorca te kopen, moet gemiddeld 5.000 euro per vierkante meter worden betaald op Mallorca, net als op Ibiza en Formentera. Eensgezinswoningen worden in die zin een echte luxe met bedragen die oplopen tot 10.000 euro per vierkante meter.

Na de vertraging in 2020 als gevolg van de pandemie is de kustmarkt over het algemeen opnieuw geactiveerd. De helft van de gebieden zit op hetzelfde activiteitenniveau als 2019 en de huizen op de eilanden zijn geherwaardeerd. Daardoor is de prijs van vóór de pandemie nu met 16% gestegen.

In het eerste kwartaal van het jaar bedroeg de waarde van vakantiehuizen landelijk gemiddeld 2.400 euro per vierkante meter in Spanje.

De overgrote meerderheid (86%) van de gemeenten analyseerde de geregistreerde jaarlijkse stijgingen tussen januari en maart, met Nigrán, in Pontevedra, aan kop. De duurste regio’s van Spanje zijn echter geconcentreerd in San Sebastián, Barcelona en dus Ibiza. Het andere uiterste wordt ingenomen door Berja, in Almería, Nules en Almassora in Castellón, of Carballo in A Coruña. In al deze gebieden ligt de prijs onder de 850 euro per vierkante meter.

Eerste tekenen van vertraging op de vastgoedmarkt 

Het rapport benadrukt dat er in de eerste maanden van 2022 een stijgende lijn is geweest in de indicatoren van verkopen en hypotheken. Gezien de aanhoudende inflatie en de verminderde groeiverwachtingen beginnen zich echter enkele tekenen van vertraging op de vastgoedmarkt af te tekenen.

Bekijk ook: Huis kopen in Spanje, hoe ga je te werk?

Tinsa benadrukt het volume van nieuwe hypotheken, dat “zou kunnen wijzen op een grotere voorzichtigheid van zowel de vraag kant als van financiële instellingen.”

Bekijk ook: Zeepbel huizenmarkt Spanje loopt langzaam leeg

Ondanks alles lijkt de vertraging nog steeds niet tot uiting te komen in prijzen van de vakantiehuizen aan de kust. Daar blijft de vraag een algemene dynamiek vertonen waarin de (ver)koop door Spanjaarden de boventoon voert.  Met een opleving van 46% in het afgelopen jaar werd het transactieniveau van vóór de pandemie ver overschreden. Ook de vraag van buitenlanders is toegenomen, zij het minder sterk: 16% ten opzichte van 2020.

Populairste kusten

De kustlijnen met de grootste commerciële activiteit in het afgelopen jaar bevinden zich in Alicante en Malaga, gevolgd door Barcelona, ​​​​hoewel de kustmarkt van de laatstgenoemde hoofdstad ver achter ligt op de primaire woningmarkt. De markten langs de kusten van Valencia, de Balearen en Cádiz zijn volgens Tinsa ook erg actief.

Dit vind je misschien ook leuk