Huizenprijzen op Mallorca en Ibiza zijn de hoogste van Spanje

door admin
Huizenprijzen op Mallorca en Ibiza zijn de hoogste van Spanje

De prijzen van woningen op de Balearen (de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) zijn de hoogste van Spanje. Wel begint de trend van stijgende prijzen af te koelen. De cijfers in het derde kwartaal zijn licht gedaald.

Daarmee gaan ze in dezelfde richting als de prijzen van huisvesting in het geheel van alle Spaanse autonome regio’s. Zo handhaaft de woningprijsindex (IPV), gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE), de Balearen in het derde kwartaal van 2022 als de Spaanse regio met de hoogste huizenprijzen. De prijzen stegen hier met 8,3% in vergelijking met hetzelfde kwartal van vorig jaar.

Matiging prijsstijging 

De daling van het jaarcijfer van de prijzen op de Balearen ten opzichte van het vorige kwartaal, met 2,6 punten, is echter ook het meest uitgesproken op nationaal niveau.

De gemiddelde huizenprijs van het land markeert een jaar-op-jaar stijging van 7,6%, hoewel het stijgingspercentage met 1,4 punten daalt. De matiging van de prijzen op de Balearen maakt dus deel uit van een proces dat door de meeste gemeenschappen wordt gedeeld.

Vastgoedmarkt Balearen zal afkoelen in 2023

Volgens een studie gepubliceerd door Atlas Real Estate Analytics zal de vastgoedmarkt op de Balearen in 2023 afkoelen. Dat gebeurt dan na twee jaar met ongebruikelijke activiteit en grotendeels aangespoord door de mondiale context. Het klimaat van onzekerheid dat is ontstaan met de pandemie en later met de oorlog in Oekraïne heeft ook de huizenmarkt op de Balearen bereikt. Al vormde huisvesting ook even een toevluchtsoordinvestering waarmee er incidenteel een prijsstijging op de Balearen werd veroorzaakt. Hiermee werd bovendien de reeds bestaande huisvestingscrisis daar verergerd.

Bekijk ook: Woningprijzen in randgemeenten Spanje stijgen harder dan in grote steden

Deze afkoeling zal echter, in ieder geval op de Balearen, alleen tot uiting komen in een vermindering van het aantal aan- en verkoopoperaties, terwijl de huizenprijzen stabiel zullen blijven.

Huizenprijzen op Balearen zullen niet dalen

De studie sluit dus uit dat de daling van de activiteit zal leiden tot een daling in de prijzen: de prijzen zullen niet dalen. En deze dynamiek zal heel anders zijn dan die in de rest van het land.

Weinig verandering in huizenprijzen op nationaal niveau 

Vooruitkijkend naar volgend jaar schatten de prognoses de algemene verkoopdaling op 15%, precies hetzelfde percentage als op de eilanden. Ondertussen zullen de prijzen op nationaal niveau (-0,9%) en op de Balearen (-0,04%) nauwelijks veranderen.

Evenzo is de studie van mening dat de eilanden een van de regio’s zijn met een minder “volatiel” gedrag in de vastgoedsector in een mogelijke marktrecessie.

Bekijk ook: Verhuizen als oplossing om kosten te besparen?

Dit vind je misschien ook leuk