Wie begin 2025 een huurwoning in Spanje zoekt, merkt het meteen: het is drukker dan ooit. Volgens cijfers van vastgoedplatform Idealista ontvangt een huuradvertentie tegenwoordig gemiddeld 35 reacties voordat deze offline wordt gehaald. Een jaar eerder waren dat er nog 29. Dat betekent een stijging van ruim 20 procent in slechts twaalf maanden.
Vooral in steden als Barcelona, Palma de Mallorca en Madrid is de situatie nijpend. In Barcelona reageerden gemiddeld 61 gezinnen op één huurwoning. Palma volgt met 57 reacties, Madrid met 42. In andere grote steden zoals Sevilla en Bilbao is de druk eveneens flink toegenomen. In Sevilla steeg het aantal geïnteresseerden met 41%, in Bilbao met 37%.
Huurprijzen Malaga in vijf jaar tijd met 70 procent gestegen
“De situatie is ronduit zorgwekkend,” zegt Francisco Iñareta, woordvoerder van Idealista. “We waarschuwden hier een kwartaal geleden al voor. Maar in plaats van de druk op de huurmarkt te verlichten, blijven de huidige maatregelen de situatie juist verergeren.”
Lokale verschillen zijn groot
De verschillen tussen steden zijn opmerkelijk. In Guadalajara krijgt een woningadvertentie gemiddeld maar liefst 108 reacties, het hoogste aantal van alle Spaanse steden. Ook in Vitoria (106), Pamplona (71) en Lleida (66) is de concurrentie stevig. De sterke stijging in deze minder bekende steden valt deels te verklaren door het feit dat huurders uit duurdere markten hun toevlucht zoeken tot alternatieve woonplaatsen met lagere huurprijzen. Daarnaast speelt de beperkte nieuwbouw en een kleiner woningaanbod in deze steden een rol, waardoor de druk op het bestaande huursegment snel toeneemt. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich steden als Badajoz, Salamanca en Cáceres, waar gemiddeld slechts tien gezinnen reageren op een huurwoning.
Er zijn ook steden waar de druk juist wat is afgenomen. In Málaga bijvoorbeeld daalde het aantal reacties met 12%. Ceuta kende zelfs een daling van 22%. Ook in Granada, A Coruña en Pontevedra was sprake van een lichte terugloop.
Krapte drijft prijzen op en sluit gezinnen buiten
Het structurele tekort aan huurwoningen drijft niet alleen de huurprijzen omhoog, maar zorgt er ook voor dat steeds meer gezinnen buiten de boot vallen. Volgens Idealista is het hoog tijd voor een beleid dat de huurmarkt niet verder afknijpt, maar juist stimuleert.
Experts over de Spaanse huurmarkt
‘De huurmarkt is dood’ – Gonzalo Bernardo
Econoom Gonzalo Bernardos, verbonden aan de Universiteit van Barcelona, laat zich vaak scherp uit over de Spaanse woonmarkt. In een interview met Idealista eind maart noemde hij de huurmarkt zelfs “dood”: “Er is geen aanbod, en dat zal er ook niet komen.” Volgens Bernardos hebben overheidsmaatregelen geleid tot grote onzekerheid bij verhuurders, waardoor velen hun woningen uit de markt halen. Hij waarschuwt dat zolang dit klimaat van wantrouwen blijft bestaan, het tekort alleen maar groter wordt. Daar worden volgens hem vooral gezinnen met een modaal inkomen de dupe van.
‘Garanties voor verhuurders in ruil voor lagere huren’ – Carme Trilla
Carme Trilla is voorzitter van de Fundaci\u00f3 Habitat 3 en het Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona. Zij pleit voor een model waarbij de overheid garanties biedt aan verhuurders om het risico op wanbetaling te verminderen. In ruil daarvoor zouden verhuurders hun huurprijzen kunnen verlagen of bevriezen. Trilla wijst op de groeiende kloof tussen inkomens en huurprijzen, het gebrek aan sociale woningen en de noodzaak van stabiele financiering voor de bouw van betaalbare woningen. El País
‘Huidige hoge prijzen voor huurwoningen niet houdbaar’ – Santiago Niño Becerra
Econoom Santiago Niño Becerra waarschuwt voor een situatie waarin de vraag naar woningen de betaalcapaciteit van huishoudens overstijgt. Hij vindt de huidige hoge prijzen voor koop- en huurwoningen niet houdbaar en gelooft dat een correctie onvermijdelijk is. Volgens Becerra kunnen de prijzen alleen stabiliseren wanneer de vraag afneemt omdat mensen de hoge kosten niet meer kunnen dragen. Dat kan overigens tot bredere economische problemen leiden.
Tekort aan woningen is het probleem – Paloma Taltavull
Paloma Taltavull, hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Alicante, benadrukt dat de spanningen op de woningmarkt vooral komen door het gebrek aan nieuwbouw in de afgelopen 15 jaar. Ze benadrukt dat men niet naar het toerisme moet wijzen als hoofdoorzaak van de problemen. Het tekort aan nieuwe woningen en de groeiende vraag hebben de prijzen opgedreven. Daarom pleit Taltavull voor het versnellen van stedelijke ontwikkelingsplannen en het bevorderen van de bouw van zowel sociale als middenklassewoningen.
Bronnen: Idealista, El País, CadenaSer