Huurprijzen Malaga in vijf jaar tijd met 70 procent gestegen

Malaga is provincie met sterkste prijsstijging van heel Spanje

door Else BeekmanElse Beekman
woningprijzen Spanje

De huurprijzen in Spanje zijn de afgelopen vijf jaar fors gestegen, maar nergens zo hard als in de provincie Málaga. Volgens een recent onderzoek van vastgoedplatform Pisos.com zijn de huurprijzen in deze provincie met maar liefst 70,9% toegenomen.

Waar men in januari 2020 gemiddeld 702,7 euro per maand betaalde, ligt de gemiddelde huurprijs nu op 1.201,5 euro. Dit maakt Málaga de provincie met de sterkste prijsstijging van heel Spanje.

Waarom stijgen de huurprijzen zo snel?

De enorme prijsstijgingen zijn vooral toe te schrijven aan een combinatie van factoren: een groeiende bevolking, een beperkt huuraanbod en een steeds grotere vraag. Vooral in steden als Málaga zorgt dit voor een gespannen woningmarkt. Ferran Font, directeur van de onderzoeksafdeling van Pisos.com, waarschuwt dat het probleem structureel is: “Als er geen effectieve maatregelen worden genomen om het aanbod te vergroten en de toegankelijkheid tot huisvesting te verbeteren, zal de situatie in de komende jaren verder verslechteren.”

Málaga stad: huurprijzen stijgen met 44%

Binnen de provincie Málaga zijn de prijsstijgingen het meest voelbaar in de hoofdstad. In Málaga-stad zijn de huurprijzen met 44,5% gestegen, van gemiddeld 985,4 euro per maand in 2020 naar 1.424,2 euro in januari 2025. Hoewel deze stijging fors is, zijn er andere steden in Spanje waar de huurstijging nog hoger ligt. Zo stegen de huurprijzen in Alicante met 72,5% en in Barcelona met 59,8%.

Huren in Spanje: de duurste en goedkoopste regio’s

Málaga behoort nu tot de duurste huurregio’s van Spanje. Alleen in de Balearen (1.672 euro), Madrid (1.656,9 euro), Barcelona (1.647,9 euro) en Las Palmas (1.206,9 euro) liggen de gemiddelde huurprijzen hoger. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich provincies als Ourense (293,4 euro), Ávila (313,2 euro) en Soria (324 euro), waar huurders nog relatief lage bedragen betalen.

Sociale ongelijkheid en de woningcrisis

De sterk stijgende huurprijzen leiden tot toenemende sociale ongelijkheid. Het Colegio de Arquitectos de Málaga waarschuwt dat de woningcrisis een diepe kloof veroorzaakt tussen verschillende inkomensgroepen. Volgens de decaan, Susana Gómez de Lara, zijn vooral mensen met een laag of gemiddeld inkomen de dupe. “Zonder een evenredige stijging van de lonen raken steeds meer huishoudens in de problemen. We moeten leren van andere Europese landen die al maatregelen hebben genomen.”

Wat moet er gebeuren?

De woningmarkt in Málaga staat onder enorme druk en de vooruitzichten zijn zorgwekkend. Deskundigen pleiten voor structurele maatregelen, zoals het stimuleren van nieuwbouw, het reguleren van de huurprijzen en het creëren van meer betaalbare woningen. Zonder ingrijpen blijft Málaga een van de duurste steden om te huren, met steeds minder ruimte voor midden- en lagere inkomens.

Wat doet Málaga stad al?

Málaga heeft verschillende structurele maatregelen genomen om de stijgende huurprijzen en de druk op de woningmarkt aan te pakken. Een belangrijke stap is de beperking van toeristische verhuur. Sinds 14 januari 2025 is het registreren van nieuwe toeristische woningen in 43 wijken van de stad verboden. Daaronder het Historisch Centrum, La Merced en Lagunillas. HIermee wil men de snelle groei van vakantiewoningen tegengaan en de beschikbaarheid van woonruimte voor lokale bewoners verbeteren.

Naast deze beperkingen op toeristische verhuur, zijn er oproepen vanuit verschillende sectoren voor aanvullende maatregelen. Zo pleiten organisaties voor het belasten van niet-bebouwde eigendommen en grote eigenaren om speculatie tegen te gaan. De oprichting van een Publieke Huuragentschap en hogere belastingen op leegstaande woningen horen ook tot de voorstellen om de situatie te verbeteren.