In 3 uur van Madrid naar Lissabon met de nieuwe AVE

door admin
AVE Renfe hogesnelheidslijn

Een van de grootste klachten van reizigers tussen Madrid en Portugal is de lange reistijd. Een treinreis tussen de twee hoofdsteden duurt momenteel meer dan 9 uur en vereist twee keer overstappen. Het goede nieuws is dat de AVE-verbinding tussen Madrid en Lissabon een nieuwe officiële datum heeft.

De nieuwe hogesnelheidslijn zal de reistijd aanzienlijk verkorten en het plan van de autoriteiten in beide landen is dat deze in 2034 gaat rijden.

Milieuvriendelijk en snel

De nieuwe route zal via Extremadura lopen. De reistijd wordt er niet alleen mee verkort, maar ook vermindert zo’n treintraject de vervuiling en verbetert de energie-efficiëntie. Dat het nog relatief lang duurt voordat de snelle trein kan gaan rijden komt omdat er eerst nog een nieuwe brug over de rivier de Taag moet worden gebouwd. Desondanks zullen de eerste verbeteringen al over drie jaar, in 2027, merkbaar zijn. Dan zal de reistijd worden teruggebracht tot 6 uur.

Verbeteringen in Portugal

Naast de verbinding tussen Madrid en Lissabon, zijn er ook plannen om andere Portugese steden beter te verbinden. Zo wordt er gewerkt aan een verbinding tussen Porto en Vigo die slechts 50 minuten zal duren, Porto en Lissabon in 1 uur en 15 minuten en Lissabon en Elvas in een uur.

Uitgangssituatie

De werkzaamheden zullen naar verwachting 9 jaar duren en zijn momenteel nog in de planningsfase. Tot nu toe is er al 150 kilometer aan lijn geïnstalleerd tussen Plasencia, Cáceres en Badajoz. Het doel is om de reistijd van de huidige 9 uur met twee overstappen te verkorten door een combinatie van conventionele en hogesnelheidslijnen.

Succes van Renfe’s gratis abonnementen

Verder heeft het Spaanse spoorbedrijf Renfe onlangs de cijfers van het gebruik van gratis abonnementen bekendgemaakt. In de eerste vier maanden van dit jaar werden in totaal 2,76 miljoen gratis abonnementen uitgegeven voor de korte afstandstreinen van Cercanías en Rodalies en de middellange afstandstreinen. Van de in totaal gebruikte abonnementen waren meer dan 1,71 miljoen voor Cercanías en Rodalies, en meer dan 843.790 voor Media Distancia. Reizigers kunnen deze gratis abonnementen nog steeds verkrijgen voor gebruik tot 31 augustus 2024.

AVE Madrid-Gijón in 3,5 uur

Renfe heeft ook aangekondigd dat de nieuwe AVE S106-treinen binnenkort commercieel in gebruik worden genomen. Vanaf dinsdag 21 mei zal de AVE de route Madrid-Chamartín Clara Campoamor naar Gijón in Asturië bedienen. De reis start om 6:58 uur en de aankomst in Gijón is gepland om 10:34 uur.

Dit vind je misschien ook leuk