En voor het eerst in vele maanden zijn de geharmoniseerde indexcijfers van de consumptieprijzen (HICP) van Duitsland (10,9%) en Italië (9,5%) hoger dan die van Spanje (9,3%).
De laatste anderhalf jaar was dit verschil altijd positief. In augustus was de inflatie in Spanje met 1,4 punten de hoogste van de belangrijkste economieën van de eurozone, met een jaarlijkse groei van 10,5%, tegenover 9,1% in Italië, 8,8% in Duitsland en 6,6% in Frankrijk.
Van veel producten in het boodschappenmand overtreft de prijsstijging in Spanje die van deze drie landen. Eurostat publiceerde gegevens over augustus van 187 subcategorieën van producten voor deze vier landen -die voor september zijn nog niet beschikbaar-. En in 55 daarvan (drie van de tien) vertoont Spanje de grootste stijgingen wanneer de prijzen in augustus van dit jaar worden vergeleken met die van dezelfde maand in 2021.
In één op de drie gevallen zijn de prijsstijgingen in Spanje hoger dan in Duitsland, Frankrijk of Italië. En dan hebben we het over basisartikelen in het gezinsdieet.
Vers fruit, groente en aardappels
Een daarvan is vers fruit. Het afgelopen jaar is de prijs ervan in Spanje met 12% gestegen, vier keer meer dan in Frankrijk of Duitsland. In de Europese Unie als geheel is zij alleen meer gestegen in Slovenië en Slowakije, waar de stijgingen ongeveer 13% bedragen.
Ook groenten zijn in Spanje veel sterker gestegen dan in Italië of Duitsland. De prijsstijging van eieren is in Spanje twee keer zo groot als in Frankrijk. Voor aardappels is de stijging in Spanje met 15% drie keer zo hoog als die in Duitsland. En veertien keer zo hoog als in Frankrijk. Ook meel, granen, deegwaren, diepgevroren zeevruchten, jam, honing, salades, specerijen, babyvoeding en zout laten in Spanje grotere stijgingen zien dan in de andere drie grote euro-economieën.
Olijfolie en wijn
Het is opvallend dat de prijs van een nationaal product als olijfolie bijna tweemaal zoveel is gestegen (13%) als in Italië (7%), de belangrijkste Europese concurrent van Spanje op deze markt. Ook de wijnprijzen zijn één jaar tijd met 8% gestegen, tegenover 5% in Frankrijk en 4% in Italië, ook belangrijke wijnproducenten.
Zuivel, brood en vlees
Voor andere belangrijke artikelen in het boodschappenmandje, zoals kaas, yoghurt, melk, gevogelte, varkensvlees, rundvlees en brood, loopt Spanje niet voorop wat de stijgingen betreft, maar is het wel het land met de op één na hoogste prijsstijgingen.
Deze producten doen het ‘goed’
En hoewel het er maar weinig zijn, doen sommige artikelen in het winkelmandje het beter in Spanje. Zo stijgt verse vis in een vergelijkbaar tempo als in Italië, maar 1,6 keer minder dan in Frankrijk of Duitsland. En de prijsstijging voor rijst is half zo hoog als in Duitsland of Italië.
Thee en andere dranken
Spanje is ook koploper wat betreft de stijging van de theeprijzen, met een stijging van 13%, drie keer zo hoog als in Italië, Frankrijk of Duitsland. De prijs van koffie stijgt alleen in Duitsland meer.
Bier steeg twee keer zoveel in prijs als in Italië en bijna twee keer zo veel als in Frankrijk. Alcoholvrij bier is 11% in prijs gestegen, tegenover 5% in Duitsland. En onze drankprijzen zijn twee keer zoveel gestegen als in Frankrijk.
Meer stijgers
Ook in het geval van meubels, wasmachines, droogtrommels, vaatwassers, glaswerk, planten en bloemen staat Spanje voorop met de prijsstijgingen. Daarnaast zijn ook diensten zoals gehoorapparaten, gespecialiseerde artsen, tandartsen en dierenartsen, evenals producten voor huisdieren, fors duurder geworden. Hoewel de elektriciteitsprijs de afgelopen dagen is gedaald, is hij volgens gegevens van Eurostat het afgelopen jaar in Spanje met 61% gestegen. De prijs van elektriciteit steeg acht keer meer dan in Frankrijk. Deze stijging is bijna vier keer hoger dan in Duitsland en acht keer hoger dan in Frankrijk, maar lager dan in Italië, waar de elektriciteitsprijzen met 103% zijn gestegen.
De prijs van nieuwe auto\’s steeg in Spanje twee keer zo sterk als in Italië of Duitsland. Verblijfskosten zijn twee keer zo veel hoger geworden dan in Frankrijk of Duitsland en die van de juwelen is het dubbele van die in Frankrijk. Verzekeringen stegen ook meer voor Spanjaarden, vooral de ziektekostenverzekering. Babyartikelen stegen met ongeveer 5%. In Duitsland minder dan 2%. In Frankrijk en Italië zijn ze in prijs gedaald.
De prijzen voor verzorgingshuizen voor ouderen stegen met bijna 5%, tegen minder dan 2% in Italië en Frankrijk. In Duitsland zijn ze 3,5% goedkoper dan een jaar geleden.
Er zijn gelukkig ook uitzonderingen
Gelukkig wordt in het boodschappenmandje van Spanje niet allemaal duurder dan dat van de grootste economieën in de eurozone. Er zijn uitzonderingen, waaronder aardgas. Hoewel het in één jaar tijd met bijna 24% in prijs is gestegen, is dit minder dan de helft dan de stijging in Duitsland of Italië (60%). Ook kleding en schoenen hebben het in Spanje beter gedaan. Dames- en herenkleding stegen met 0,5%, tegenover stijgingen van 3 tot 4% in Italië en Frankrijk. Alleen in Italië zijn de prijzen van schoenenminder sterk gestegen.
Het grootste concurrentievoordeel had Spanje voor de aankoop van pc’s, de prijzen zijn ze met bijna 5% gedaald, in Frankrijk met 3% en in Italië met 1%. In Duitsland daarentegen zijn ze met 8% gestegen. Ook de prijzen van kranten, horloges en fietsen doen het beter in Spanje. Hetzelfde geldt voor het vliegtickets, die met 15% meer zijn gestegen dan in Duitsland (12%), maar nog lang niet in de buurt komen van de 40% stijging van de luchtvaarttarieven in Frankrijk of de 85% stijging in Italië.
Trend of niet?
Het valt nog te bezien of de verandering in de ontwikkeling van het inflatieverschil tussen Spanje en de eurozone in de komende maanden blijft bestaan, want zolang de prijzen van ons boodschappenmandje niet goedkoper worden dan in deze landen, of minder stijgen, houdt Spanje een concurrentienadeel ten opzichte van hen blijven ondervinden.