Inflatie in Spanje in maart gedaald tot laagste niveau in anderhalf jaar

door admin
Inflatie in Spanje in maart gedaald tot laagste niveau in anderhalf jaar

Toen schoten de energieprijzen omhoog vanwege het begin van de oorlog. Het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek INE heeft donderdag voorlopige cijfers gepubliceerd. Het resultaat is niet verrassend, maar de intensiteit van de daling is groter dan verwacht.

Dit komt vooral door het basiseffect. Omdat het om een jaarlijkse meting gaat waarbij de prijzen worden vergeleken met die van dezelfde maand een jaar geleden is de uitkomst in dit geval gunstig. Maart 2022, was de eerste volle maand van de oorlog in Oekraïne, toen elektriciteit, gas en olie exponentieel stegen als gevolg van de onzekerheid over de Russische levering.

Energieprijs gedaald

Daarnaast is de energieprijs de afgelopen 30 dagen gedaald. Die daling is mede veroorzaakt door verlagingen van de olie- en gasprijzen uit vrees voor een recessie als gevolg van de bankencrisis en de daaruit voortvloeiende kredietbeperkingen. Bovendien is de elektriciteit goedkoper omdat het weer met harde wind gunstig is voor de opwekking van windenergie en omdat het verbruik lager is als gevolg van ongewoon warme temperaturen. De kerninflatie blijft echter hoog op 7,5%, een tiende minder.

De daling van de inflatie in vergelijking met februari, toen deze op jaarbasis 6% bedroeg, is niet genoeg om het doel van 2% van de Europese Centrale Bank te bereiken. Het is echter meer dan een jaar geleden, sinds augustus 2021, dat de inflatie zo laag was.

Gedaalde inflatie wijst niet op dalende prijzen

De gedaalde inflatie betekent echter niet dat de prijzen ook dalen of goedkoper zijn dan een jaar geleden. Het betekent alleen dat ze minder snel stijgen. Volgens het INE zijn de prijzen met vier tienden gestegen ten opzichte van de vorige maand. Wel is deze daling op jaarbasis de eerste stap om het probleem aan te pakken.

Daling betekent niet ook einde van inflatiedruk

De de daling van 2,7 punten is een van de grootste in de geschiedenis van de inflatie. Die is sinds mei 1977 niet zo sterk gedaald. Experts waarschuwen echter dat het niet ook het einde van de inflatiedruk betekent. Hoewel de cijfers hoopgevend zijn, is het nog te vroeg om te spreken van een definitieve verandering in de trend.

“Het heeft iets van een illusie, omdat de kerninflatie nog steeds hoog is en in de komende maanden zal het basiseffect niet zo sterk zijn als in maart, hoewel het nog steeds zal helpen om de inflatie te vertragen”, legt Leopoldo Torralba, econoom bij Arcano, uit in El País.

Verschil tussen kerninflatie en algemene inflatie

Het verschil van 4,2 punten tussen de kerninflatie – die energie en verse voedingsmiddelen uitsluit – en de algemene inflatie is het grootste sinds augustus 1986, toen het INE begon met het berekenen van de kerninflatie. Die indicator is zorgwekkend omdat het wijst op de aanhoudendheid van de inflatie.

De voedselprijzen stegen in februari meer dan 16%. Dat was ondanks de BTW-verlagingen die de regering heeft goedgekeurd voor bepaalde basisproducten. Over twee weken worden de ontwikkelingen hiervan in maart bekend. 

Bekijk ook: Btw-verlaging op essentiële producten in Spanje heeft nauwelijks effect

Dit vind je misschien ook leuk