Inflatie in Spanje loopt weer licht op tot boven de 6 procent

door admin
Inflatie in Spanje loopt weer licht op tot boven de 6 procent

De stijging naar 6,1% zou een stijging zijn van 0,3% ten opzichte van januari 2023. Wel betekent het dat de inflatie binnen zes maanden met ruim 4,2% zou zijn gedaald. De inflatie is sinds juli 2022 op de terugweg, van 10,8% zes maanden geleden. Deels komt dat door allerlei maatregelen die de regering in Spanje heeft genomen om de inflatie af te remmen. Ondanks de stijging in de eerste twee maanden van het lopende jaar heeft de regering nog geen verdere maatregelen aangekondigd om de stijging tegen te gaan. 

Bekijk ook: Na maanden van daling stijgt de inflatie weer licht in Spanje

Prijsstijgingen gevolg van stijging energie en voedsel

De huidige stijgingen worden toegeschreven aan de stijging van de energieprijzen en de verdere stijging van de voedselprijzen. Dit drijft de kerninflatie op. Die heeft opnieuw een record bereikt en staat nu op 7,7%, vergeleken met 7,5% in januari. Sinds februari 2021 ligt de kerninflatie altijd onder de ‘normale’ inflatie, maar dit is omgeslagen.

De regering blijft benadrukken dat de Spaanse inflatie dankzij de maatregelen van de afgelopen maanden de laagste van de Europese Unie is. En over het algemeen kloppen de gegevens, het Europese gemiddelde bereikte in januari 8,6% vergeleken met 5,9% in Spanje. 

Bekijk ook: Spanje trotseert de inflatie met goede economische cijfers

Dit vind je misschien ook leuk