Inflatie schiet weer omhoog en bereikt meer dan 10 procent in juni

door admin
Inflatie schiet weer omhoog en bereikt meer dan 10 procent in juni

De inflatie schiet nog meer omhoog in Spanje en bereikt in juni 10,2%. Dat is het hoogste niveau in 37 jaar tijd, zo blijkt uit gegevens verstrekt door statistiekbureau INE.

In april 1885 was de inflatie nog 1,5 procentpunt meer. De inflatie neemt dus twee opeenvolgende maanden toe, nadat deze in april 1,5 punt daalde ten opzichte van maart tot 8,3%. In mei steeg de inflatie vervolgens tot 8,7% en in juni overschreed het de gevreesde dubbele cijfers: 10,2%. Daarmee is de inflatie in juni vier tienden hoger dan de piek voor maart van 9,8%, mits deze gegevens medio volgende maand door INE worden bevestigd.

Volgens de INE is de stijging van de CPI boven de 10% het gevolg van prijsstijgingen van brandstoffen, voedsel en niet-alcoholische dranken. Ook de gestegen prijzen van hotels, cafés en restaurants, duurder dan vorig jaar, heeft invloed gehad.

Onderliggende inflatie

De INE neemt in de preview van de CPI-gegevens een schatting op van de onderliggende inflatie (zonder onbewerkte voedingsmiddelen of energieproducten), die in juni met zes tienden is gestegen tot 5,5%, de hoogste waarde sinds augustus 1993 bereikt.

Op maandbasis noteerde de CPI in juni een stijging van 1,8% ten opzichte van mei, een cijfer dat één punt hoger ligt dan dat van de voorgaande maand. De INE publiceert op 13 juli de definitieve CPI-gegevens voor juni.

Anti-crisismaatregelen

De president van de regering, Pedro Sánchez, legde zaterdag uit dat hij, dankzij de anticrisismaatregelen, de inflatie hoopt te beperken tot 3,5 procentpunt. “Als deze maatregelen niet werden uitgevoerd, zou die inflatie 3,5 punt hoger zijn dan de huidige. Dan zouden praten over een inflatie van bijna 14 of 15 punten.

Bekijk ook: Historische stijging van prijs voor vers fruit in Spanje

In dezelfde lijn heeft Sánchez geoordeeld dat de stijging van de CPI boven de 10% “de ernst van de situatie van de Europese en Spaanse economie aantoont”, de “geschiktheid” van de maatregelen die de regering heeft genomen om de de impact van gestegen prijzen op de portemonnee van de burgers te reduceren en de noodzaak om de elektriciteitsmarkt in Europa te hervormen.

Bekijk ook: Spaanse premier wil btw op elektriciteit verlagen van 10 naar 5%

Dit vind je misschien ook leuk