De belangrijkste maatregelen uit Spanje’s anti-crisisplan

door admin
De belangrijkste maatregelen uit Spanje's anti-crisisplan

Het pakket maatregelen kost de staatskas meer dan 9 miljard euro en moet de inflatie op 3,5% houden. Het omvat onder meer directe steun aan de meest kwetsbare werknemers en de meest getroffen sectoren, nieuwe belastingverlagingen en de verlenging van de maatregelen die in maart werden gelanceerd om de op hol geslagen prijsstijgingen in te dammen.

Het plan, dat op 1 juli in werking treedt, gaat nu naar het parlement. Het heeft voldoende steun nodig van de parlementaire fracties voor definitieve goedkeuring.

De belangrijkste maatregelen

Cheque van 200 euro voor werknemers met een laag inkomen. Het is de stermaatregel van het nieuwe decreet. Het gaat om een eenmalige betaling van 200 euros voor werknemers met een inkomen van minder dan 14.000 euro per jaar en wier vermogen, met aftrek van de woonlasten (huur of hypotheek) niet hoger is dan 43.196,4 euro. Mensen die al het minimaal vitaal inkomen ontvangen of andere pensioenen/uitkeringen komen niet in aanmerking. De cheque kan vanaf juli worden aangevraagd. Naar schatting zal deze maatregel 2,7 miljoen mensen ten goede komen en hun inkomen met 540 miljoen verhogen.

50% korting op staatsvervoerpassen. Om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren, volgt er een korting van 50% op alle vervoerspassen van staatsbedrijven, zoals Renfe. In het geval van vervoersabonnementen die afhankelijk zijn van gemeenten en autonome gemeenschappen, zal de korting door de Staat 30% bedragen en kunnen lagere overheden deze met eigen middelen tot 50% uitbreiden. In dat geval treedt het vanaf 1 september in werking.

Premievrije pensioenen stijgen met 15%. De ouderdoms- en arbeidsongeschiktheidspensioenen stijgen tot het einde van het jaar met 15%. Dat betekent een stijging van 60 euro per maand en 360 euro tussen nu en het einde van het jaar. 

BTW op elektriciteit van 10 naar 5%. Het was een van de eerste maatregelen die deze week werden aangekondigd. Ook blijft de verlaging van de bijzondere taks op Elektriciteit tot 0,5% staan, evenals de schorsing van de taks op de elektriciteitsproductie. Die waren al in het vorige decreet opgenomen. Deze maatregelen zullen tussen juli en december 3.600 miljoen extra besparingen opleveren voor gezinnen en bedrijven. Volgens de regering wordt Spanje zo het EU-land met de laagste btw op elektriciteit, een verlaging waarvan 27,7 miljoen huishoudens, kmo’s en zelfstandigen profiteren.

Het ‘anticrisisplan’ omvat ook de uitbreiding van het mechanisme om de overtollige winsten op de elektriciteitsmarkt, veroorzaakt door de hoge aardgasprijs op de internationale markten, te verminderen.

600.000 extra gezinnen komen in aanmerking voor de sociale voucher elektriciteit. Dat brengt het totaal op 1,9 miljoen huishoudens

Het verbod op het afsluiten van de elektriciteitsvoorziening aan consumenten in een kwetsbare situatie blijft van kracht.

Bevriezing van de prijs van de butaangasfles. Deze steeg het afgelopen jaar met 40%. De prijs van mei: 19,95 euro blijft staan tot het einde van het jaar. In mei stond hij op 19,55 euro en dat zal zo blijven tot het einde van het jaar. 

Korting van 20 cent op elke liter brandstof voor alle burgers wordt verlengd. De regering betaalt 15 cent van deze korting en de oliemaatschappijen geven de resterende 5 cent. De korting komt vooral ten goede aan vervoerders, maar ook aan andere gebruikers. De impact van deze maatregel tussen juli en december 2022 wordt geschat op 4.038 miljoen euro. 

De directe steun voor de gasintensieve sector wordt uitgebreid tot andere activiteiten in dit gebied. Deze directe steun heeft een maximumbedrag van 400.000 euro per bedrijf.

Ondersteuning van vervoersbedrijven. Nieuwe maatregelen om de duurzamheid van het goederenvervoer over de weg te ondersteunen. 

Steun aan de primaire sector. De sectoren landbouw, veeteelt en visserij en aquacultuur worden gesteund met een verlenging van de 60 miljoen euro in de steunlijn voor het afsluiten van landbouwverzekeringen. 

Uitstel van socialezekerheidsbijdragen. Bedrijven en zelfstandigen hebben de mogelijkheid om hun socialezekerheidsbijdragen drie maanden uit te stellen met een rente van 0,5%, zeven keer lager dan normaal.

2% limiet op huurverhogingen. De limiet van 2% op huurherzieningen wordt verlengd tot 31 december.

15% verhoging van het minimum vitaal inkomen. De verhoging van 15% van het Minimum Vital Inkomen (IMV) wordt verlengd. 

Verbod op ontslagen. Mensen mogen niet ontslagen worden om redenen die verband houden met de stijging van de energiekosten. Deze maatregel geldt ook voor bedrijven die directe steun ontvangen. 

Verbod op huisuitzettingen. Tot 31 december 2022 geldt een opschorting van uitzettingen van kwetsbare personen en gezinnen.

Dit vind je misschien ook leuk