Spanje exporteerde ruim 3 miljard wapens in 2021

door admin
Spanje exporteerde ruim 3 miljard wapens in 2021

Naar die twee landen gingen wapens ter waarde van 200 miljoen euro. Dat was allemaal nog vóór het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende geopolitieke onrust. Wel was het totaalbedrag aan wapenexport 9,1% minder dan wat in 2020 werd geregistreerd.

Geallieerde landen waren belangrijkste klanten 

De belangrijkste klanten van de nationale wapenindustrie waren geallieerde landen zoals Frankrijk of Duitsland. Toch werden ook de commerciële banden versterkt met landen in geopolitiek gezien moeilijkere gebieden, zoals Saoedi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten. Aan deze landen werd materiaal verkocht voor een bedrag dat een verveelvoudiging was van dat wat werd geregistreerd in 2020.

Geëxporteerd materiaal gebruikt in oorlog in Jemen?

In navolging van de regelgeving die de handel in defensiemateriaal reguleert moest de regering groen licht geven voor alle verkoopactiviteiten van dit soort producten. Woensdag vroegen verschillende parlementaire fracties de staatssecretaris van Handel, Xiana Méndez, in het parlement naar de vermoedens dat dit materiaal zou kunnen worden gebruikt in de oorlog in Jemen, waaraan Saoedi-Arabië en de Emiraten deelnemen. De wet verbiedt namelijk de verkoop van wapens aan landen waar “er redelijke aanwijzingen zijn” dat “ze kunnen worden gebruikt voor acties die de vrede, stabiliteit of veiligheid op mondiaal of regionaal niveau verstoren”. Volgens de staatssecretaris heeft Spanje geen bewijs dat enig geëxporteerd wapenmaterial wordt gebruikt in de oorlog in Jemen.

Wapenverkoop aan landen in Perzische Golf is blijven groeien

De verkoop van Spaanse wapens aan de monarchieën in de Perzische Golf is de afgelopen jaren blijven groeien: in 2021 exporteerde de industrie defensiemateriaal ter waarde van 109,1 miljoen euro naar Saoedi-Arabië (in 2020 besteedde de Saoedische monarchie in totaal 48,3 miljoen euro); 73,7 miljoen naar de Verenigde Arabische Emiraten (vergeleken met 27,7 miljoen vorig jaar) en 33,3 miljoen naar Oman (31 miljoen in 2020).

Saoedie-Arabië

Saoedi-Arabië verwierf voor zijn strijdkrachten “onderdelen, stukken en reserveonderdelen” voor in Spanje gemaakte militaire transportvliegtuigen, evenals “uitrusting, technologie, onderdelen en stukken van gevechtsvliegtuigen”. De Saoedi’s kochten ook “vier troepentransportboten, afstandsbedieningen voor wapens van verschillende kalibers, mortiergranaten” of “artilleriegranaten”. Dat staat te lezen in het regeringsrapport.

Emiraten

De Emiraten kochten een compleet militair transportvliegtuig, evenals “onderdelen, stukken en reserveonderdelen” voor andere vliegtuigen, “afstandsbedieningen voor wapens van verschillende kalibers” of een mortier en verschillende soorten granaten en munitie.

Oman

Naar Oman gingen “65 ongepantserde Spaanse voertuigen”, evenals “maritieme beveiligings- en bewakingssystemen, reserveonderdelen voor een geïntegreerd luchtbewakingssysteem en reserveonderdelen voor een luchtafweergeschut.”

Andere opvallende afnemers

Buiten de bondgenoten van de EU en de NAVO zijn Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de grootste afnemers. Het zijn echter niet de enige opvallende koopovereenkomsten. Aan Pakistan bijvoorbeeld verkocht de nationale wapenindustrie wapens en apparatuur voor meer dan 40 miljoen euro. Egypte kocht voor 27,6 miljoen euro onder meer “onderdelen, stukken en reserveonderdelen voor transportvliegtuigen van Spaanse makelij” en de Filippijnen gaven 51,3 miljoen dollar uit aan een militair transportvliegtuig, een “geavanceerd observatiesysteem” en verschillende wapens en munitie.

Marokko

Volgens de krant 20Minutos verdient Marokko een speciale vermelding. Dat land kocht namelijk, ondanks de verkoelde diplomatieke betrekkingen met Spanje vorig jaar, wapentuig ter waarde van 14,9 miljoen euro. Dat is een bijna 2,5 miljoen euro meer dan de uitgaven van het buurland aan Spaanse wapens en defensiemateriaal in 2020.

Bekijk ook: Spanje stuurt toch wapens naar Oekraïne

Dit vind je misschien ook leuk