Te koop voor spotprijs: heel dorp op 100 kilometer van Madrid

door admin
verlaten dorp, Matandrino

Een dorp met 17 huizen, in het binnenland van Spanje, staat te koop voor een spotprijs. Het dorpje ligt op 100 kilometer afstand van Madrid. Het gaat om het dorp Matandrino, in de provincie Segovia. Dit kleine dorp hoort bij de stad Prádena, zo’n 48 km van Segovia.

Google Maps noemt het een “spookdorp”, want Matandrino is al 60 jaar een onbewoond dorp. Maar dat was niet altijd zo. De vervallen huizen vertellen nu de geschiedenis van het dorp, van de 45 bewoners, die in zo’n 9 huizen woonden.

Matandrino: buitenkans voor wie buiten wil wonen

Een buitenkans voor wie op zoek is naar rust en een nieuwe plek om te wonen. Buiten de grote steden, die wel dichtbij zijn, en dicht bij de natuur. De vraagprijs is 180.000 euro. Het dorp staat genoemd in een advertentie op een bekend vastgoedplatform, zoals gemeld door de krant Tribuna Valladolid. Het dorp was twee jaar geleden al op de markt en staat nu weer te koop.

Dit is de verkoper 

Benito Matesanz, de eigenaar, kocht het dorp vóór de crisis van 2008. Hij wilde er een woonwijk, een plattelandshotel en zelfs een arena bouwen. Vorig jaar besloot hij het te koop aan te bieden op het platform Mil Anuncios, en nu op Idealista. “Ik had toen geld, ik vond het leuk en ik was enthousiast.  Maar ik ben nu met pensioen en ik denk dat het het beste is om het te verkopen. Mensen zijn komen kijken en wilden het huis voor huis huren of kopen, maar voor mij is dat niet interessantl”, benadrukt Matesanz in een interview. Hij benadrukt dat er te onderhandelen is over de prijs.

Bestaan van Matandrino gaat terug naar de vijftiende eeuw

Matandrino wordt voor het eerst genoemd in de 15e eeuw als Mata Endrino. Het lijkt erop dat dit te maken heeft met de aanwezigheid van Endrinos in het gebied. Met bessen van de struik, de sleedoorn, wordt de likeur pacharán gemaakt. In de 19e eeuw had het al 7 huizen en in het midden van de vorige eeuw had het al 40 bewoners die in de loop der jaren de plaats verlieten. De kraalhokken die nog steeds te zien zijn tussen de ruïnes laten zien dat het een klein dorp was, waar vee werd gehouden. In het midden van de vorige eeuw telde de gemeente ongeveer 40 inwoners, maar het is nu verlaten. Ook zijn er resten van een hooiberg.

Prádena

Dit Segoviaanse dorp ligt in de buurt van Prádena, waar nu zo’n 500 mensen wonen. De laatste bewoners gingen weg tussen de jaren 1950 en 1960 omdat er te weinig elektriciteit en water was. Bovendien was het dorp slecht bereikbaar. De laatste bewoonster vertrok in 1963 op advies van haar arts.

Dit vind je misschien ook interessant: Zes verlaten dorpen in Spanje te koop voor minder dan 100.000 euro 

Dit vind je misschien ook leuk