Zes verlaten dorpen in Spanje te koop voor minder dan 100.000 euro

door admin
verlaten dorpen

Spanje ligt bezaaid met verlaten dorpen,  ‘Aldeas abandonadas’ in het Spaans. Steeds vaker komen berichten in het nieuws over mensen die zo’n verlaten gehucht in zijn geheel kopen om er nieuw leven in te blazen. Vaak met ideële gedachten gericht op een zelfvoorzienend leven of ecologisch toerisme.

Volgens de laatste officiële tellingen zijn het er ongeveer 3.000. Daarbij zijn er nog een stuk of 2.000 dorpen met slechts één bewoner. De meeste hiervan liggen in het groene Spanje in de regio’s Galicië en Asturië. Maar ook in de provincies Teruel, Cuenca en in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën raken steeds meer gehuchten in verval met het vertrek van hun laatste bewoners.

Lekker wegdromen

Wie af en toe lekker weg wil dromen over een toekomst in een groene, rustige omgeving kan terecht op de website aldeasabandonadas.com (wel in het Spaans). Daar staat een mooi aanbod aan gehuchten en dorpjes overzichtelijk gegroepeerd per provincie. Je kunt er ook kijken naar kastelen, landhuizen, herenhuizen of bodegas. Realiseer je wel dat hoe aantrekkelijker geprijsd een dorpje is, hoe meer eraan moet gebeuren. Feitelijk koop je dan een groep ruïnes.

Nederlands stel durfde het aan

Met zo een aankoop kwam ook het Nederlandse stel Maaike Geurts en Tibur Strausz de afgelopen weken uitgebreid in het nieuws. Zij kochten het verlaten en vervallen dorpje Bárcena de Bureba in de provincie Burgos. Het idee is om dit dorp te redden van de sloop en hier een voedselbos in te richten. Op termijn willen ze er zelfvoorzienend leven en onderkomens bieden voor duurzaam toerisme. Tegelijkertijd hopen ze de lokale economie ermee te stimuleren.

Mocht je ook zo een soort ‘ik vertrek-droom’ hebben dan biedt aldeasabandonadas.com een mooie uitkomst om virtueel op rond te struinen en er een beetje bij te dromen. Wij deden dat ook en vonden 6 gehuchten die allemaal minder dan 100.000 euro kosten.

Dorp in Lugo

Dit dorpje omvat zes gebouwen, waaronder een hoofdgebouw van 140m2 waarvan het dak is gerenoveerd. Er zijn nog drie andere huizen die gerenoveerd moeten worden, evenals een goed bewaarde schuur. De woning ligt op een perceel van 13.000 m2 met weilanden, velden, dennen- en eucalyptusbomen. Het heeft een mooi uitzicht op de vallei en de bergen. De omgeving staat bekend om de jacht en visserij. Het gehucht heeft een eigen bron en waterbron en ligt dicht bij alle voorzieningen met een goed mobiel signaal. Het dichtstbijzijnde strand ligt op 37 km. De stad Lugo op 50 km en de afstand tot een nationale verbindingsweg is 800 meter. De prijs is verlaagd van € 88.500 naar € 73.000.

Dorp in La Rioja

Dit dorpje bevindt zich grotendeels in vervallen staat. Met uitzondering van bepaalde structuren zoals de kerktoren. In totaal staan er 9 gebouwen op een perceel van 4.000m2 met drie straten.  Vanuit het dorp is er een prachtig uitzicht over de vallei van de rivier de Ebro. Het perceel ligt omringd met steeneiken, gewone eiken en hagen. De prijs was 79.000 euro, maar het kan nu van jou zijn voor 49.000 euro.

Gehuchtje in Burgos

verlaten dorp burgos

aldeasabandonadas.com

Gelegen in het noorden van Burgos op één uur rijden van de stranden van Cantabrië en Baskenland is een finca van 1 hectare te koop voor 61.500 euro. Het omvat drie Pasiega hutten van meer dan 200 jaar oud, die aan de voet van de bergen liggen. Er is water en licht. De hutten zijn gebouwd van stenen en eikenhout uit de directe omgeving. Elke hut heeft twee verdiepingen. In totaal omvatten ze 250m2 bruikbare oppervlakte.

Dorp in Almería

Een complex met 447m2 bruikbare oppervlakte, onderverdeeld in 3 tot 4 gebouwen. Één daarvan is volledig gerenoveerd. De ander is een oude boerderij. Het perceel omvat verder een tuin en ligt op 78 kilometer van de stad Almería en 150 kilometer ten oosten van Granada. Het woonhuis is gedeeltelijk gerenoveerd. Prijs 65.000 euro.

Almeria

aldeasabandonadas.com

Dorp in Segovia

Dit verlaten dorpje in de provincie Segovia heeft liefst 12 huizen. Samen met hun stallen en tuinen beslaan deze zo’n 2.800m2. Het totale perceel is 5.500m2 en zeer geschikt voor landelijk toerisme. Het ligt in mooie natuur, op 2 kilometer afstand van een groot dorp. De toegangsweg is zowel in de winter als zomer goed begaanbaar. Elektriciteit moet nog geregeld worden maar is mogelijk. Of zonnepanelen kunnen uitkomst bieden. De prijs is 100.000 euro.

Dorp in Pontevedra

Dit dorpje in Pontevedra bestaat uit 4 huizen die gerestaureerd moeten worden. De totale grondoppervlakte bedraagt ongeveer 4.000 vierkante meter, waarbij het ene perceel 456 vierkante meter meet en het andere 3.844 vierkante meter. Het pand is volledig omsloten door eeuwenoude stenen muren. Drie van de woningen hebben een oppervlakte van ongeveer 49 vierkante meter per verdieping en bestaan uit twee verdiepingen. Het laatste huis heeft een oppervlakte van 40 vierkante meter. Het dorp ligt 25 kilometer van de stad Pontevedra en is goed verbonden en dichtbij een grotere plaats met alle voorzieningen. De prijs bedraagt 88.000 euro.

Dorp in Ourense

Ourense

aldeasabandonadas.com

Dit gehucht Ourense (Galicië) is te koop en bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder twee aangrenzende huizen met twee verdiepingen. Één daarvan is in optimale bewoonbare staat, klaar om in te trekken. Inclusief tuinen, ruimte voor moestuinen en de oude broodoven. De prijs is onlangs verlaagd van 99.800 euro naar 59.000 euro.

Dit vind je misschien ook leuk