Nederlands koppel koopt verlaten dorp in Noord-Spanje

door admin
Bárcena de bureba

Een Nederlands echtpaar heeft het gehucht Bárcena de Bureba overgenomen. Dat is een verlaten en grotendeels vervallen dorp dat op drie kilometer van de gemeente Abajas in de provincie Burgos ligt.

Deze ‘aldea abandonada’ met 50 woningen op 40 kilometer afstand van de stad Burgos raakte in het begin van de jaren tachtig ontvolkt. Het koppel nam enkele maanden geleden contact op met de vorige eigenaar, Marcelino Ruiz, om tot een koopovereenkomst te komen en het hele dorp, inclusief romaanse kerk over te nemen. In die kerk zijn nog de apsis en de pastorie bewaard gebleven, alsook de klokkentoren. De plannen van de vorige eigenaar om Bárcena de Bureba om te toveren tot een toeristisch complex werden gedwarsboomd door de economische crisis van 2008.

Google Maps

 

Vernieuwing

Omdat vrijwel alle gebouwen in het dorp – hier te zien op foto’s in de krant Diario de Burgos – in slechte staat verkeren, is het stel eerst begonnen met het opruimen van puin en vegetatie. In een van de huizen hebben ze een open haard aangebracht. Diverse ramen van dat huis zijn beschilderd om aan te geven dat het bewoond is.

Dorp te koop

In 2022 plaatste de website Idealista een advertentie met de tekst:  “Een verlaten klein dorp in Burgos met de romaanse kerk van San Julián en Santa Basilisa te koop.” Het doel was om dit vergeten dorp een nieuwe kans te geven en te herbevolken. Bárcenas de Bureba bestaat uit 50 woningen en bijgebouwen. Het bebouwde oppervlak is 4.000 vierkante meter op een perceel van 25.400 vierkante meter.  De vraagprijs was 350.000 euro.

verlaten dorp

Toekomstplannen

De exacte prijs waarvoor het stel dat volgens de Spaanse krant van ‘middelbare leeftijd’ is, is onbekend. Wel heeft de burgemeester van de gemeente Abajas waartoe het behoort een tipje van de sluier opgelicht. Hij onthulde dat het stel van plan is om er “fruitbomen te verbouwen”.

Klaarblijkelijk hebben de nieuwe eigenaren nog geen bouwvergunning aangevraagd bij de gemeente. Wel bekend is dat ze zijn begonnen met het weghalen van planten en struiken waarmee het dorp is overwoekerd. Bovendien zijn ze op zoek naar een huurwoning in de buurt waar ze permanent kunnen verblijven.

Lees ook: Prijs van verlaten dorpen in Spanje is sinds de pandemie verdubbeld

Dit vind je misschien ook leuk