Prijs van verlaten dorpen in Spanje is sinds pandemie verdubbeld

door admin
Prijs van verlaten dorpen in Spanje is sinds pandemie verdubbeld

"Koop een Spaans dorp voor de helft van wat een garage in Londen kost", "Een Spaans dorp voor de prijs van een klein appartement in Duitsland", in nationale en internationale media worden zo de verlaten dorpen in Spanje aan de man gebracht.

Anderen bieden geld, een huis of een baan aan gezinnen die weer nieuw leven brengen in een (bijna) verlaten dorp. Momenteel staan in totaal 96 verlaten dorpen, vaak meer gehuchten met een paar huizen en soms zelfs nog een kerk of schoolgebouw, te koop in heel Spanje. Veertig hiervan liggen in Galicië, volgens het aanbod van de gespecialiseerde website aldeasabandonadas.com.

Interesse gewekt tijdens pandemie

Galicië is daarmee een van Spaanse regio’s die lijden aan de gevolgen van ontvolking waar, met vier van de tien, de meeste eigendommen van dit type te koop staan. Tijdens de pandemie gingen steeds meer kleinbehuisde Spanjaarden door het opgesloten zitten verlangen naar meer ruimte. Die periode heeft de interesse in de aankoop van verlaten dorpen fors doen toenemen. Dat kunnen ze bij aldeasabandonadas.es beamen. Vaak tegen kosten die ver onder die van een hypotheek voor een appartement in de stad liggen, verdwenen honderden aanbiedingen van de markt. Door het slinkende aanbod zijn de prijzen inmiddels behoorlijk gestegen. In sommige gevallen meer dan het dubbele. 

Als het jaren geleden gebruikelijk was om gebouwen en grote stukken grond op het platteland in Galicië te vinden voor minder dan 50.000 euro, overschrijdt de gemiddelde prijs van de laagste aanbiedingen nu de 120.000 euro.

Aanbod slinkt

El Faro de Vigo schrijft dat jaren geleden er veel van dit soort koopjesdorpen waren, maar dat sinds een jaar of anderhalf de portefeuille van onbewoonde dorpen die te koop zijn praktisch is uitgeput. Er zijn zelfs eigenaren die, nadat de makelaar de deal met een potentiële koper heeft gesloten, de verkoop frustreren omdat ze op het moment zelf nog besluiten de prijs toch maar te verhogen. 

De meeste van de verlaten gehuchten die te koop zijn, komen voort uit erfenissen. Tweede generaties die af willen van het erfgoed van de overleden grootouders, omdat ze niet in Galicië wonen, of omdat ze niet van plan zijn zich in ooit het dorp te vestigen. Of ze hebben geld nodig.

Niet alleen interesse vanuit het buitenland

Het profiel van de koper is veranderd en buitenlandse burgers vormen niet langer het grootste deel van de transacties. Al is die groep niet onverminderd groot. “Vandaag is de belangrijkste vraag nationaal”, zegt Elvira Fafian van Aldeasabandonados.es. “Zowel van particulieren als bedrijven. Er zijn steeds meer mensen die de grote steden willen verlaten en naar het platteland willen vluchten. Ze ontvluchten de hitte van gemeenschappen zoals Andalusië, Madrid of Catalonië”.

Ook Galiciërs zelf trekken het binnenland in

Maar naast potentiële kopers uit Andalusië, Madrid en Catalonië is er ook een toename van Galiciërs die zich in deze onbewoonde dorpen willen vestigen. Fafian: “We zien steeds meer jongeren tussen de 35 en 40 jaar met kinderen die op zoek zijn naar dit soort eigendommen. Van elke tien bezoeken is er één van dit profiel”, legt Fafian uit. Ze schrijft deze opkomende vraag toe aan de hoge prijzen van woningen in steden en de interesse in een natuurlijke omgeving.

Gedeeltelijke verkoop

Bovendien merken ze bij Aldeasabandonadas.es ook een toegenomen interesse in de gedeeltelijke verkoop van dit soort eigendommen. Verlaten dorpen worden verkocht aan meerdere kopers, hetzij aan meerdere bedrijven of meerdere gezinnen, of ze nu een band met elkaar hebben of niet. “De eigenaar verkoopt het volledige eigendom, maar doet dit aan meerdere kopers”, legt Fafian uit.

Telefonische verkoop

Ze benadrukt dat er ook steeds meer kopers zijn die de aankoop telefonisch afsluiten, zonder zelfs de eigendom te hebben gezien vanwege het beperkte aanbod. Ze willen niet het risico lopen mis te grijpen en kopen het op basis van de foto’s. Dit jaar zijn er al vier verkopen in Galicië gesloten zonder dat de nieuwe eigenaars het dorp waar ze zich met hun gezin of bedrijf gaan vestigen, hebben betreden.

Lees ook: Ik vertrek-dromers opgelet: In deze verlaten dorpen in Spanje kun je een nieuw leven beginnen

Dit vind je misschien ook leuk