Wil jij ook betaald krijgen om te verhuizen naar Spanje?

door admin
Wil jij ook betaald krijgen om te verhuizen naar Spanje?

Die plaatsen liggen in het Spaanse binnenland en hebben te maken met een jarenlange leegloop. Ze worstelen met ontvolking nadat vooral jongeren besloten naar een stad te verhuizen op zoek naar betere kansen. Met hun vertrek hebben ook lokale bedrijven en voorzieningen minder te doen. Regelmatig leidt dat tot sluiting van de bedrijven en essentiële diensten.  

Om te voorkomen dat er geen winkels, gezondheidsdiensten en horeca meer overblijven en om de plaatselijke economie te stimuleren, halen gemeentebesturen nieuwe inwoners alles uit de kast om hun stad nieuw leven in te blazen. Ze verzinnen de meest ludieke financiële aanbiedingen om nieuwe inwoners te trekken. Dat vertaalt zich bijvoorbeeld in lage huren, goedkope of zelfs gratis woningen, banen of maandelijkse subsidies.

Hier volgen vijf dorpjes in Spanje die nieuwkomers betalen om er te komen wonen:

Ponga ligt in het hart van het Cantabrische massief en omgeven door rivierdalen in Asturië. De plaats heeft momenteel 574 inwoners. De gemeente biedt 3.000 euro aan paren die zich permanent vestigen en nog eens 3.000 voor elk kind dat in de stad wordt geboren.

Rubia ligt in de provincie Ourense in Galicië, eveneens in het noordwesten van Spanje. Het heeft nog 1.400 inwoners maar biedt desondanks tussen de 100 en 150 euro hulp aan elke persoon die besluit zich er te vestigen.

Olmeda de la Cuesta ligt in Cuenca en heeft slechts 20 inwoners. Deze gemeente veilt stukken grond voor prijzen tussen de 200 en 3.000 euro met als enige eis dat er binnen maximaal drie jaar een huis gebouwd moet worden.

Griegos is te vinden op een hoogte van 1.604 meter in de Sierra de Albarracín in de provincie Teruel. Hier wonen 130 mensen en de gemeente biedt nieuwkomers banen en drie maanden gratis huur aan. Daarna betaalt de huurder slechts 225 euro per maand. Bovendien ontvangen nieuwe bewoners een bonus van 50 euro voor elk leerplichtig kind.

A Xesta is ideaal voor wie op zoek is naar natuur en rust. Het gehucht telt 50 inwoners en ligt in de Galicische provincie Pontevedra. Hier is het aanbod dat nieuwkomers slechts 100 euro aan huur betalen per maand.

Werken op afstand

Emigreren naar een beter leven is sinds de coronapandemie voor steeds meer mensen mogelijk geworden. Iedereen is nu gewend aan werken op afstand en digitale vergaderingen.  Ook nu met de gestegen energieprijzen kunnen bedrijven er de voorkeur aan geven dat hun personeel thuis werkt om te bezuinigen op kantoorkosten. Want voor een vergadering via Zoom of Google Teams draait niemand zijn hand meer om.  

Online aankopen doen in je eigen taal

Vrees je dat de taal nog een barrière vormt? Bedenk dan dat het in dit digitale tijdperk erg eenvoudig is om zaken online te regelen. Denk bijvoorbeeld aan de aankoop van spullen. Vrijwel alles is online te vinden en wordt overal naar toe gestuurd. Dat moet ook wel, want zou je in een van bovenstaande dorpen terechtkomen, dan moet je ver rijden naar een grotere plaats met bijvoorbeeld meubelboulevard of bouwmarkt.  

Je kunt het zo gek niet bedenken of je bestelt het online en hebt het binnen een paar dagen in je nieuwe huis. Wil je bijvoorbeeld je nieuwe werkruimte thuis in Spanje inrichten? Zoek dan in je eigen taal naar de producten die je nodig hebt op dé website voor elektronische componenten TMU.eu. Denk bijvoorbeeld aan kantoorbenodigdheden, thermostaten, lampen, ventilatoren, allerhande gereedschap, bijvoorbeeld https://www.tme.eu/nl/katalog/hall-sensoren_112576/, koel- en verwarmingssystemen en computeraccessoires. 

Dit vind je misschien ook leuk