Inflatie Spanje bereikt laagste niveau in bijna twee jaar tijd

door admin
Inflatie Spanje bereikt laagste niveau in bijna twee jaar tijd

Dat is een daling van 0,1 procentpunt ten opzichte van maart. Dit is het laagste niveau sinds de inflatiecrisis als gevolg van de aanbodproblemen in de zomer van 2021. Het cijfer is beter dan wat experts verwachtten. Die schatten een stabilisatie van de inflatie rond 4%. 

Deze daling van 0,9 procentpunt in de inflatie brengt Spanje dichter bij het doel van de Europese Centrale Bank om prijsstabiliteit te behouden rond de 2%. Met dit inflatiecijfer hoort Spanje bij de Europese landen met de laagste inflatie. El Confidencial schrijft dat Spanje tot juli zal profiteren van het “basisjaareffect” om de inflatie verder te matigen, omdat de prijzen in 2022 tot die maand sterk stegen.

Daling vooral gedreven door brandstofprijzen

De daling van de inflatie werd voornamelijk gedreven door de prijzen van brandstoffen. Daarnaast blijft de kerninflatie, die voedingsmiddelen en energie uitsluit, ook afnemen in mei met een daling van vijf tiende procentpunt op jaarbasis, tot 6,1%. Dit is het laagste niveau van de kerninflatie sinds november 2022.

Prijzen niet naar niveaus van vóór oorlog in Oekraïne

De daling van de industriële prijzen en grondstoffen gaf al aan dat de prijzen in Spanje geleidelijk aan zouden stabiliseren. Men verwacht echter niet dat de prijzen zullen dalen tot niveaus vóór de oorlog in Oekraïne. In het gunstigste stabiliseren ze op het huidige niveau en zullen huishoudens een deel van hun verloren koopkracht kunnen herwinnen naarmate hun salarissen stijgen.

Voedselprijzen lijken piek te hebben bereikt

Het INE biedt geen gedetailleerde gegevens over de inflatie in de voorlopige indicatoren, maar benadrukt wel dat voedsel en brandstoffen de oorzaak zijn van de matiging. Dit is positief nieuws, omdat de stijgende prijzen van voedsel duidelijke tekenen vertonen dat ze hun piek hebben bereikt. De prijsstijging van voedsel bereikte zijn hoogtepunt in februari met een jaarlijkse stijging van 16,6%. In april daalde het met 3,6 punten naar 12,9% en het INE voorspelt dat deze daling zich in mei heeft voortgezet.

Daling olieprijs

Wat betreft brandstoffen, heeft de daling van de olieprijs ook geleid tot lagere tarieven bij tankstations. In maart en april was er al sprake van negatieve inflatie, wat betekent dat de prijzen lager waren dan in dezelfde maanden van het voorgaande jaar (-13,8% en -2,2% respectievelijk). Het is mogelijk dat deze deflatoire trend zich ook in mei heeft voortgezet.

Grotere koopkracht voor consumenten

De dalende inflatie in Spanje is een positieve ontwikkeling voor consumenten, aangezien het hun koopkracht kan vergroten. Het stelt ook het beleid van de Europese Centrale Bank gerust, die streeft naar prijsstabiliteit in de eurozone. Het is nog wel afwachten over de inflatiedaling een tijdelijk fenomeen is of een blijvende trend blijkt te zijn. De komende maanden zijn daarin bepalend. 

Het volledige rapport met gedetailleerde cijfers over de inflatie in mei zal binnenkort worden gepubliceerd door het INE. 

Lees ook: Inflatie in maart gedaald tot het laagste niveau in anderhalf jaar

Dit vind je misschien ook leuk