Inflatie Spanje voor het eerst onder 2 procent sinds begin 2021

door admin
Inflatie Spanje voor het eerst onder 2 procent sinds begin 2021

In vergelijking met juni 2022 komt de consumentenprijsindex (CPI) 1,3 procent lager uit en wordt deze voor juni 2023 vastgezet op 1,9 procent, het laagste niveau sinds maart 2021. Er is dus sprake van een aanzienlijke vertraging in de prijsstijgingen. Deze daling is te wijten aan het feit dat de prijzen voor brandstof, elektra en voedingsmiddelen minder hard stegen dan in juni vorig jaar.

Onderliggende inflatie

De andere kant van de medaille is dat de kerninflatie (de index exclusief onbewerkte voedingsmiddelen en energieproducten) in juni nog altijd uitkwam op 5,9 procent, slechts 0,2 procent lager dan in mei 2023. Dit is de index waar de consument het meest van merkt. Toch neemt dat niet weg dat de laagste inflatie in ruim twee jaar tijd duidt op meer koopkracht voor de Spanjaarden en zicht op het verhogen van de lonen.

Spanje eerste grote economie van eurozone met inflatie onder 2 procent

De inflatie daalt inmiddels twee maanden op rij volgens gegevens van het Nationaal Instituut voor Statistiek in Spanje. Met deze 1,9 procent is Spanje ‘de eerste grote economie in de eurozone waar de inflatie tot onder de 2 procent (het referentieniveau van de ECB) daalt’, zo liet het Ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie op donderdag weten.

Spanje blijft hiermee een van de landen met de laagste inflatie van de Europese Unie. Het Ministerie, onder leiding van Nadia Calviño, benadrukte dat de maatregelen van de regering effectief zijn gebleken om de inflatie in minder dan een jaar tijd met bijna 9 procent te laten dalen. Het Ministerie is ervan overtuigd dat het verlagen van belastingen en subsidies succesvolle maatregelen zijn om hoge inflatie te bestrijden.

De regering maakte eerder deze week bekend de btw-verlaging op basisproducten in de supermarkt te verlengen. Deze maatregel zou op vrijdag aflopen maar blijft nog tot minstens het einde van dit jaar van kracht.

Dit vind je misschien ook leuk