Invasie van de tijgermug in regio Valencia – Costa Blanca

door admin
tijgermug

De tijgermug heeft deze zomer een enorme opmars gemaakt in de autonome regio Valenciana, waarbij 85% van de regio wordt getroffen. De mug, die ziektes zoals dengue, chikungunya en zika kan overbrengen, is nu aanwezig in 464 van de 542 steden in de regio.

Dit heeft geleid tot een dringende oproep van het regionale ministerie van Gezondheid aan de inwoners om te helpen bij het bestrijden van deze plaag.

Bewustwordingscampagne

De Generalitat (regionale regering) heeft de campagne ‘Invasie van de tijgermug’ gelanceerd om de bevolking bewust te maken van de gevaren van de tijgermug en hoe deze te bestrijden. De campagne benadrukt drie belangrijke stappen:

  1. Voorkom stilstaand water.
  2. Maak regelmatig de drinkbakken van huisdieren schoon.
  3. Reinig afvoeren en goten.

Deze maatregelen zijn essentieel omdat 70% van de broedplaatsen zich in particuliere eigendommen bevinden.

Bescherm jezelf tegen steken

De tijgermug is vooral actief tijdens de vroege ochtend en de late namiddag. Om steken te voorkomen, wordt aangeraden om geen parfums te gebruiken, aangezien deze de muggen aantrekken, en om regelmatig insectenwerende middelen te gebruiken. Bij beten adviseren artsen het gebruik van jodium of corticosteroïden om de jeuk en roodheid te verminderen.

Innovatieve bestrijdingsmethoden

Naast bewustwording voert de afdeling Gezondheid een speciaal programma uit om getroffen gemeenten te helpen bij de bestrijding van de tijgermug. Een opvallende maatregel is de vrijlating van steriele mannelijke tijgermuggen. Deze paren met wilde vrouwtjes, wat resulteert in onvruchtbare eieren en een vermindering van de muggenpopulatie. Deze methode heeft al geresulteerd in een afname van 75% van de broedplaatsen in steden zoals Torrent, Paterna en Sagunto.

Gemeenschappelijke inspanning is van belang

Ramon Torra, manager van het AMB, benadrukt de noodzaak van samenwerking tussen de overheid en de burgers om de verspreiding van de tijgermug tegen te gaan. Door samen te werken en de genoemde preventieve maatregelen te volgen, kunnen de inwoners van de Comunidad Valenciana bijdragen aan het verminderen van de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de aanwezigheid van de tijgermug.

De tijgermug in Spanje

De invasie van de tijgermug, ook bekend als Aedes albopictus, in Spanje brengt aanzienlijke risico’s met zich mee. Een van de grootste gevaren is de overdracht van ernstige virale ziekten zoals dengue, zika, chikungunya en gele koorts. Deze muggen kunnen pijnlijkere beten veroorzaken dan gewone muggen en leiden tot intensere allergische reacties. Sinds de eerste detectie in Catalonië in 2004, heeft de tijgermug zich snel verspreid naar meer dan 40 provincies in Spanje. Klimaatverandering speelt ook een rol, met mildere winters en hogere temperaturen die de overleving en voortplanting van de mug bevorderen. Het is daarom essentieel om preventieve maatregelen te nemen om de verspreiding van de tijgermug en de daarmee samenhangende gezondheidsrisico’s te beperken.

Lees ook: Drie toeristen besmet met chikungunya-virus in Spanje door tijgermug

Dit vind je misschien ook leuk