In de kustgebieden van Cádiz worden invasieve algen niet langer alleen gezien als een probleem, maar nu ook als een mogelijke oplossing voor het behoud van kurkeiken.
Steeds vaker vormen de invasieve algen met name de Rugulopteryx Okamurae aan de kust van Cádiz dikke lagen op de stranden. Dat verstoort de natuurlijke ecosystemen, maar heeft ook een negatieve invloed op het toerisme, een belangrijke economische sector in de regio. Het opruimen van deze algen kost gemeenten veel geld. Bovendien belemmeren de algen de toegang tot de stranden, wat leidt tot een daling van het aantal bezoekers. Ook verdringen deze invasieve soorten de inheemse flora en fauna, wat de biodiversiteit langs de kust ernstig bedreigt.
Eerder schreven we al over Spaanse onderzoekers die studies doen naar hoe de invasieve algen op een nuttige manier kunnen worden ingezet. Ze hebben ontdekt dat dit zeewier een rijkdom aan chemische stoffen bevat, daaronder krachtige antioxidanten en antibacteriële polyfenolen. Deze stoffen kunnen mogelijk waardevol zijn voor toepassing binnen verschillende industrieën, waaronder voeding, cosmetica en waterzuivering.
Algen als mestmiddel
Twee onderzoekers uit Tarifa, Luz Pelayo en Mari Luz Caballero, hebben een baanbrekend project opgezet. zij gebruiken de invasieve algen Rugulopteryx Okamurae als een natuurlijk en effectief mestmiddel om de kurkeiken te versterken. Dit initiatief komt voort uit de noodzaak om de toenemende sterfte van deze bomen als gevolg van de droogte, ‘seca’ genoemd, tegen te gaan.
Succesvolle proef met kurkeiken in La Almoraiba
De afgelopen twee jaar hebben de onderzoekers het mestmiddel getest op zes kurkeiken op de Finca La Almoraiba. De resultaten zijn veelbelovend: de gezondheid van de bomen is met 15% verbeterd. Het proces omvat het verzamelen van de algen van de stranden van Tarifa. Daarna worden ze gemengd met suikerriet en regenwater om een meststof te creëren die zowel effectief, als eenvoudig en goedkoop te produceren is.
“We willen dat dit mestmiddel voor iedereen toegankelijk is,” legt Luz Pelayo uit. Het is hun ambitie om het gebruik van deze meststof verder uit te breiden, maar vanwege beperkte financiële middelen blijft het project voorlopig kleinschalig. De onderzoekers hopen op steun om het project op grotere schaal toe te passen en zo meer kurkeiken te redden.
Een oplossing voor meerdere problemen
De aanpak van Pelayo en Caballero biedt een oplossing voor de “seca”. Verder helpt het om de overlast van de invasieve algen langs de kust van Tarifa aan te pakken. Deze algen vormen een steeds groter probleem voor het toerisme en belasten de gemeentelijke begrotingen door de hoge kosten van het opruimen van de stranden. Het project heeft dan ook de potentie om een dubbele milieuprobleem op te lossen: het behoud van kurkeiken en de bestrijding van schadelijke algen.
Ondanks het gebrek aan externe financiering, is het project al erkend met de tweede plaats in de Concienciarte 2023-wedstrijd van het Parque Natural del Estrecho. Dit bevestigt de waarde en de potentie van het project, dat hoopt op bredere steun om verder te groeien.
Wat is ‘seca’?
‘Seca’ bij kurkeiken verwijst naar een verwoestende ziekte die vooral kurkeiken (Quercus suber) en steeneiken (Quercus ilex) treft. De term ‘seca’ betekent letterlijk “droogte” in het Spaans, maar in dit geval verwijst het naar het verschijnsel waarbij de bomen geleidelijk afsterven. Het begint meestal met een plotselinge verwelking van de bladeren, gevolgd door het verdrogen van takken en uiteindelijk het afsterven van de hele boom.
De ‘seca’ wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder schimmelinfecties (zoals Phytophthora cinnamomi), klimatologische omstandigheden (zoals droogte), bodemverarming en menselijk ingrijpen. De ziekte verspreidt zich via de wortels van de bomen. Zo verstoort het vermogen van de boom om water en voedingsstoffen op te nemen, wat leidt tot uitdroging en uiteindelijk het afsterven van de boom. De gevolgen van de ‘seca’ zijn aanzienlijk, vooral in gebieden waar kurkeiken een belangrijke rol spelen in het ecosysteem en de lokale economie, zoals in de productie van kurk.
Lees ook: Stranden Benalmádena overspoeld met 12 ton invasieve alg