Invoering nieuwe berekeningsmethode energiekosten in Spanje

door admin
Invoering nieuwe berekeningsmethode energiekosten in Spanje

Op 1 januari 2020 vindt er in Spanje een wijziging plaats op het berekenen van energiekosten. De consument krijgt gedurende de dag te maken met zes tarieven verdeeld over diverse tijdsloten. Volgens experts is besparen mogelijk als je je energieverbruik goed plant.

Het nieuwe jaar brengt veranderingen in de energierekening met zich mee. Plannen wanneer je energie verbruikt is nodig aangezien er tot zes verschillende tarieven zullen zijn. Deze wijziging komt overeen met de nieuwe methode die is voorgesteld door de nationale commissie van markten in Spanje, de CNMC, aan de Raad van State en die op 1 januari in werking zal treden.

Wat verandert er precies?

De dag zal worden verdeeld in zes verschillende tijdsloten waar het energieverbruik zal variëren in prijs. Ook zal het mogelijk zijn om twee soorten stroom te contracteren in plaats van één zoals voorheen. Pablo Pérez-Bedmar, marketingdirecteur van Powen, expert op het gebied van zonne-energie, vertelt dat het contracteren van een dubbel tarief kan helpen bij het besparen als je apparaten gebruikt tijdens daluren.

Welke tarieven gelden er op welke tijdsloten?

Tussen 00.00 en 08.00 uur is het goedkoper om bijvoorbeeld de wasmachine aan te zetten. De energie zal zo’n 20 procent duurder zijn tussen 08.00 en 10.00 uur, tussen 14.00 en 18.00 uur en tussen 22.00 en 00.00 uur. De hoofdprijs wordt betaald op de momenten waarop veel mensen thuis zijn, namelijk tussen 10.00 en 14.00 uur en tussen 18.00 en 22.00 uur. De prijs zal op deze momenten met zo’n 50 procent toenemen ten opzichte van het nachttarief dat het goedkoopst is. Al deze tijdsloten gelden niet op feestdagen en in de weekenden. Op deze dagen geldt een gemiddeld tarief.

En voor de mensen met een dubbel tarief?

De wijziging zal alleen van toepassing zijn op consumenten met een ‘tarifa regulada’ (gereguleerd tarief) of PVPC (vrijwillige bijdrage voor de kleine consument). Degenen die een contract hebben met een dubbel tarief zullen deze behouden waarbij het goedkopere tarief ’s winters tussen 22.00 en 12.00 uur en ’s zomers tussen 23.00 en 13.00 uur geldt.

Hoeveel kan er worden bespaard?

Energiedeskundigen kunnen geen exact bedrag aan besparing voorspellen na de invoering van de nieuwe methode. Er wordt verwacht dat het besparen van ongeveer 2 procent op de energiekosten realistisch is. Consumenten met een dubbel tarief kunnen een besparing realiseren tussen de 5 en 10 procent als zij slim omgaan met hun energieverbruik in huis. Het algehele advies van experts van Powen is om het gebruik van apparaten zoveel mogelijk te plannen in daluren of om het gebruik ervan tijdens de dure tijdsloten zoveel mogelijk te vermijden.

Ingewikkeld voor de consument, nóg ingewikkelder voor bedrijven in Spanje

“Dit nieuwe systeem is efficiënter, maar wel ingewikkelder voor de consument omdat deze de tijdsloten in de gaten moet houden wanneer hij energie gaat gebruiken”, aldus een energie-expert van Powen. Voor bedrijven wordt dit nieuwe systeem nog ingewikkelder: Niet alleen hebben bedrijven te maken met de diverse tijdsloten, ook verschillen de tarieven per gebied in Spanje én worden er andere tarieven gehandhaafd naargelang de periode van het jaar.

Zo is het energieverbruik op het vasteland van Spanje het goedkoopst in april, mei en oktober en in juli, december, januari en februari het duurst. De kosten zijn vastgesteld op basis van het seizoen en zullen afwijken van de tarieven die worden gehanteerd op de Canarische eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla.

Dit vind je misschien ook leuk