Is het mondkapje na 20 april nog verplicht in de Spaanse leslokalen?

door admin
Is het mondkapje na 20 april nog verplicht in de Spaanse leslokalen?

Mondkapjes zijn niet langer verplicht in klaslokalen, maar worden wel aanbevolen voor kwetsbare personen, of het nu gaat om studenten of leraren.

De door het Ministerie van Volksgezondheid aangekondigde versoepeling voor het gebruik van mondmaskers binnenshuis houdt een aantal uitzonderingen in. Vanaf 19 april – na een stemming in de Spaanse Raad van Ministers – zal de verordening in het staatsblad BOE worden gepubliceerd en in werking treden. Op sommige plaatsen, zoals in gezondheidscentra en het openbaar vervoer, blijft het dragen van een mondkapje verplicht.

Onderwijscentra

In onderwijscentra is het sinds februari niet meer nodig een mondkapje te dragen op het schoolplein, aangezien het om een open ruimte gaat. Vanaf 20 april is het dragen van het mondkapje niet langer verplicht zijn op scholen, hogescholen, instituten en universiteiten, het is niet meer nodig het mondkapje te dragen in klaslokalen, gangen of gemeenschappelijke ruimtes.

 Rol voor regionale ministeries

Scholen moeten zich aan de regel houden. In uitzonderlijke omstandigheden, zoals bij een hoge besmettingsgraad in het gebied, zou de onderwijsinstelling het regionale ministerie moeten voorstellen mondkapje opnieuw verplicht te stellen. Het is aan het regionale ministerie van de autonome gemeenschap om hierop te antwoorden en aan te geven of het gebruik van het mondkapje al dan niet moet worden gehandhaafd.

Aanbevolen voor personen die risico lopen

De specialisten van het ministerie van Volksgezondheid en de autonome gemeenschappen bevelen het gebruik van het mondkapje wel aan voor kwetsbare mensen , of het nu studenten of leraren zijn in risicovolle omstandigheden. In het  rapport van de Commissie voor Volksgezondheid dringen zij aan op ‘verantwoord gebruik’. Wanneer niet aan de adviezen voor ventilatie of drukte wordt voldaan , moet het mondkapje worden gebruikt, adviseren deskundigen.

Besmette personen

Ook moeten mensen die COVID-19 oplopen het masker tien dagen na de besmetting dragen, zelfs bij milde symptomen, om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Catalonië wil sneller afscheid van het mondkapje

De woordvoerster van de Catalaanse regering, Patricia Plaja, heeft aangekondigd dat de Generalitat en resolutie zal publiceren zodat de leerlingen van de centra voor verplicht onderwijs (lager en secundair) vanaf dinsdag 19 april , een dag voor de rest van het land, geen kapje meer hoeven te dragen.

Het Catalaanse kabinet vindt dat het ‘weinig zin heeft’ om scholieren dinsdag nog een mondkapje te laten dragen en woensdag niet meer. Plaja heeft ervoor gezorgd dat de resolutie door de juridische diensten zal worden uitgevoerd.

En buiten het onderwijs?

Het mondkapje blijft nog wel verplicht voor werknemers en bezoekers in zorgcentra, ziekenhuizen, gezondheidscentra, mensen die worden opgenomen in gedeelde ruimtes of in sociale gezondheidscentra. Ook in het openbaar vervoer blijft het mondkapje verplicht. Voor overige plaatsen geldt een aanbeveling voor verantwoord gebruik, daar waar drukte kan optreden, legde de minister van Volksgezondheid, Carolina Darias, uit.

Dit vind je misschien ook leuk