Is verzekeren een ‘nationale hobby’ van de Nederlanders?

door admin
Is verzekeren een ‘nationale hobby’ van de Nederlanders?

Volgens het ‘World Insurance Report’, gepubliceerd door Swiss Re, staat Nederland op de tweede plaats van landen waar het meeste geld aan verzekeringen wordt besteed. Alleen Zwitsers geven op jaarbasis meer uit aan verzekeringen.

Wel kunnen hier enige kanttekeningen bij worden geplaatst. Nederlanders betalen per hoofd van de bevolking het grootste deel van het totale bedrag aan premies voor zorgverzekeringen. Nederlanders staan zo hoog in deze ‘ranglijst’ door de invoering van de verplichte basisverzekering in 2006. Sindsdien is het aandeel van de zorgpremie enorm gestegen.

In andere landen wordt de zorgpremie via de belastingen betaald, dus eigenlijk worden hier appels met peren vergeleken. Spanjaarden betalen hun zorgverzekeringen via de Seguridad Social (via loondienst, werkloosheidsuitkering of veplichte premie voor zelfstandigen). In een ander rapport, ‘European Insurance in Figures’, wordt eveneens bevestigd dat Nederland hoog scoort door de uitgaven aan de zorgpremies.

Verplicht

Het verschil in verzekeringsdichtheid tussen landen is daarnaast te relateren aan in hoeverre het verplicht is bepaalde verzekeringen af te sluiten. Het feit dat Zwitsers het meest risicomijdend zijn, komt deels ook doordat in Zwitserland een wettelijke verplichting geldt voor zorg-, ongevallen en autoverzekeringen. Ook sparen Zwitsers verplicht voor hun pensioen.

Spanjaarden zijn geneigd enkel de verplichte verzekeringen af te sluiten, zoals die voor de auto of de opstalverzekering bij het afsluiten van een hypotheek. Bij autoverzekeringen is het bijvoorbeeld niet verplicht voor autobezitters om een Wettelijke Aansprakelijkheids-verzekering (WA) af te sluiten, in tegenstelling tot in Nederland.

Levensverzekering

Op het gebied van levensverzekeringen scoort Nederland gemiddeld. Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn de landen waar de meeste levensverzekeringen worden afgesloten. In Spanje dien je een praktisch altijd een levensverzekering af te sluiten bij het afsluiten van een hypotheek.

Eigendom- en schadeverzekeringen

Bij de eigendom- en schadeverzekeringen staat Nederland op de zesde plaats met een gemiddeld besteed bedrag tussen de 800 en 1.000 euro per hoofd van de bevolking. Hoe dan ook, het is algemeen bekend dat Nederlanders bekend staan als zekerheidszoekers die liever oververzekerd zijn dan dat ze enig risico lopen. 

Quickscan

Hypotienda maakt jaarlijks een quickscan voor haar klanten om lopende polissen te controleren op ‘versheid’. Wilt u dit ook? Stuur dan een e-mail naar Hypotienda met als onderwerp ‘Quickscan’.

Dit vind je misschien ook leuk