Jacht- en werkhonden vallen definitief buiten Spaanse Dierenbeschermingswet

door admin
Jacht- en werkhonden vallen definitief buiten Spaanse Dierenbeschermingswet

Wat door velen werd gevreesd, is nu werkelijkheid: De eerste Dierenbeschermingswet van Spanje is een feit en zowel jacht- als werkhonden worden hierin uitgesloten. Dat betekent dat er andere regels gelden voor (baasjes van) huisdierhonden dan die voor jachthonden.

Al jaren zetten dierenverenigingen zich ervoor in dat binnen de nieuwe wet de rechten van álle dieren worden beschermd. Helaas zal dat op het moment van inwerkingtreding van de nieuwe Dierenbeschermingswet niet het geval zijn. Dit was iets waar dierenorganisaties en dierenliefhebbers onlangs nog voor vreesden op de Wereld Galgo Dag op 1 februari.

Deze zaken worden binnen de nieuwe Dierenbeschermingswet geregeld

  • Het wordt verboden om huisdieren in etalages van winkels te koop aan te bieden. Ook wordt het fokken door particulieren verboden. Alleen mensen die zichzelf als zodanig hebben geregistreerd en aan strenge regels voldoen, mogen huisdieren fokken. Wanneer mensen zich hier niet aan houden kunnen er hoge boetes volgen tot maximaal 200.000 euro.
  • Er komt een nationaal verbod op hanengevechten. In de laatste twee Spaanse regio’s waar dit nog wel werd gedaan, de Canarische eilanden en Andalusië, wordt dit nu ook verboden.
  • Circussen mogen geen wilde dieren meer houden en er acts mee opvoeren. Ook deze boetes kunnen oplopen tot maar liefst 200.000 euro.
  • Mensen die een hond in huis willen nemen, moeten op een verplichte cursus om hier goed voor te kunnen zorgen. Deze cursus is gratis en hoeft slechts eenmalig gevolgd te worden.
  • Een van de meest controversiële onderdelen binnen de nieuwe Dierenbeschermingswet is het feit dat jachthonden en honden die voor andere beroepsdoeleinden worden gebruikt, voornamelijk werkhonden, zijn uitgesloten van de nieuwe wetgeving. Eigenaren van deze honden zullen hierdoor niet aan dezelfde eisen hoeven te voldoen als baasjes van huisdieren.

 

Verschillende eisen aan eigenaren van huisdierhonden en jachthonden

Huisdierenbaasjes hebben volgens de wet namelijk enkele verplichtingen zoals het vastleggen en kunnen overleggen van de identiteit van hun huisdier en het bieden van onderdak. Jagers en eigenaren van werkhonden zijn hiervan vrijgesteld. Bovendien mogen huisdierhonden niet langer dan 24 uur alleen of aan een ketting worden achtergelaten. In dat geval kunnen boetes oplopen tot 10.000 euro. Jacht- en werkhonden mogen wel gedurende langere periode zonder menselijk toezicht leven, zolang de baasjes maar weten waar ze zijn en ervoor zorgen dat ze een schuilplaats hebben.

Een van de meest bizarre voorbeelden is dat er bij de opvoeding van bijvoorbeeld een labrador absoluut geen schadelijke middelen of methodes mogen worden gebruikt. Anderzijds kunnen eigenaren van jacht- en werkhonden alle middelen toepassen die zij geschikt achten zodat de honden hun werk kunnen doen.

Spaanse jagersvereniging content met nieuwe wetgeving

Voorzitter Manuel Gallardo van de Koninklijke Spaanse Jagersvereniging vertelt content te zijn over de nieuwe wet omdat hij ook vindt dat jachthonden niet op dezelfde manier kunnen worden behandeld als huisdieren. Zij voeren namelijk een specifieke activiteit uit en daarom moeten zij absoluut anders behandeld worden. Hij snapt niet dat tegenstanders van mening zijn dat jagers ervoor moeten zorgen dat hun dieren anderen geen kwaad mogen doen. “In dat geval kan men beter een jachtverbod instellen,” volgens Gallardo.

Strijd nog niet gestreden volgens enkele Spaanse politici

Ondanks het feit dat de nieuwe Dierenbeschermingswet binnen het Congres is aangenomen, geven enkele partijen aan zich hier niet bij neer te leggen. Zo laten bronnen vanuit Unidas Podemos weten dat ze zich hard gaan maken dat wanneer er ernstige misdrijven tegen dieren worden begaan, hiermee worden de jagers en eigenaren van werkhonden bedoeld, dit strafbaar te stellen met gevangenisstraffen en hoge boetes.

Ione Belarra van Unidos Podemos vertelt: “Het feit dat deze eigenaren geen opleiding of papieren nodig hebben en alle middelen mogen gebruiken om de dieren te trainen, wil niet zeggen dat deze dieren niet tot op bepaalde hoogte beschermd hoeven te worden.”

Dit vind je misschien ook leuk