Jonge witte neushoorn Amy verhuist naar Valencia

door admin
Jonge witte neushoorn Amy verhuist naar Valencia

Met bijna 10.000 neushoorns die de afgelopen tien jaar zijn omgekomen door stroperij, is de druk om deze majestueuze dieren te redden groter dan ooit.

Over Amy en haar reis

Amy, die net vijf jaar is geworden, komt oorspronkelijk uit het Kolmården Wildlife Park in Zweden. Ze is na een complexe tweedaagse reis van 3.000 kilometer met gespecialiseerd transport in Valencia aangekomen. Met een gewicht van 1.300 kg was dit geen kleine taak. Bij aankomst begon het gespecialiseerde dierenwelzijnsteam onmiddellijk met een zorgprotocol.

Interessant is dat voor deze soort een langzamere, maar veiligere procedure wordt toegepast om haar naar haar binnenverblijf te leiden. Ze loopt langzaam achteruit in plaats van vooruit om te voorkomen dat ze schrikt en aanvalt.

Integratie in het park en de toekomst

Amy wordt in de komende periode langzaam geïntroduceerd aan de huidige bewoners van het park: het mannetje Cirilo en het vrouwtje Nombula. Het welzijn van Amy staat voorop en het is nog onduidelijk hoe lang de acclimatisatieperiode zal duren.

Een uitzonderlijke omgeving

Bioparc Valencia biedt een uitzonderlijke setting waar bezoekers de omvang van de neushoorn kunnen waarderen. In het gedeelte dat de savanne nabootst, deelt ze haar ruimte met Hartmann’s zebra’s, struisvogels, maraboes, pelikanen en heilige ibissen.

Deze opmerkelijke aanwinst is onderdeel van de bredere ‘ex situ’-conservatiestrategieën die worden uitgevoerd onder begeleiding van het EEP (Europees Fokprogramma voor Bedreigde Soorten). Het initiatief streeft ernaar om door middel van gecontroleerde fokprogramma’s en andere methoden, zoals preventieve hoornamputatie, bij te dragen aan de overleving van de neushoorn.

Lees ook: Diertjes van de eeuwige jeugd geboren in Valencia

Dit vind je misschien ook leuk